Muž sa zriekol viery, v Saudskej Arábii ho odsúdili na smrť

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Kladivo
Foto: SITA/AP

RIJÁD 24. februára (WEBNOVINY) – Saudskoarabský súd v utorok odsúdil na smrť mladého muža za to, že sa zriekol svojej moslimskej viery. Správu priniesol saudskoarabský denník vydávaný v angličtine Saudi Gazette. Odsúdený 20-ročný mladík uverejnil na internete video, v ktorom roztrhal svätú islamskú knihu korán a búchal po nej topánkou, uviedol denník.

Saudská Arábia, krajina, ktorá je hlavným arabským spojencom Spojených štátov a zároveň kolískou islamu, sa riadi vahhábizmom, čo je pomerne striktná forma sunnitského islamu. Ten zároveň kontroluje aj právny systém krajiny. Podľa vahhábistickej interpretácie islamského práva šaría sa odpadlíctvo od viery trestá smrťou rovnako ako aj niektoré ďalšie náboženské prehrešky, napríklad čarodejníctvo.

Vláda považuje súdny systém za spravodlivý

Za iné prehrešky ako rúhanie či kritika moslimských duchovných sa v krajine udeľuje väzba alebo telesné tresty. Tresty smrti sú v Saudskej Arábii väčšinou vykonávané verejne sťatím.

Medzinárodné ľudskoprávne skupiny dlhodobo kritizujú saudskoarabský právny systém. Tvrdia, že nie je dostatočne prehľadný a obvineným často upiera aj základné práva ako právo na advokáta a súdy. Vláda krajiny už údajne podnikla určité kroky na jeho zmenu, zároveň však svoj súdny systém označila ako spravodlivý.

Badaví dostal zatiaľ len 50 rán

Minulý rok súd odsúdil saudskoarabského liberála Raifa Badavího na 10 rokov väzenia a 1 000 rán bičom za publikovanie kritiky politickej a náboženskej elity v krajine a dožadovanie sa reforiem islamu.

Prvých 50 rán z trestu zasadili Badavímu v januári 2015, ďalšie už ale nenasledovali. Úrady sa k prípadu odvtedy verejne nevyjadrili, avšak agentúra Reuters uvádza, že podľa znalcov situácie je pravdepodobné, že ďalšie bičovanie bolo v tichosti zrušené.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať