Masaker v Čechách, muž zavolal do televízie a potom zabíjal

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Česká polícia
česká polícia Foto: Ilustračné, youtube.com

BRATISLAVA 24. februára (WEBNOVINY) – Českým mestom Uherský Brod otriasla tragédia. V utorok popoludní vošiel do reštaurácie Družba muž a začal bezhlavo strieľať, údajne vypálil až 25 striel. Zabil osem ľudí a zahynul aj on sám. Podľa starostu mesta sa zastrelil, polícia to však zatiaľ nekomentovala. V nemocnici naviac ostáva vo vážnom stave jedna postrelená ženal. Informuje o tom portál iDNES.cz.

Prokurátor Roman Kafka pre iDNES.cz uviedol, že aktérom streľby na hostí reštaurácie bol 62-ročný muž bez kriminálnej minulosti.Jeho šialený čin neprežilo sedem mužov, jedna žena a zahynul aj páchateľ, ktorý podľa starostu Uhorského Brodu Patrika Kunčara spáchal samovraždu, čo polícia zatiaľ nepotvrdila.

O svojom úmysle vraždiť sa muž s predstihom zveril televízii Prima, ktorej volal na linku Krimi správ, pričom svoje konanie vysvetľoval ubližovaním zo strany ľudí v okolí a požadoval vyslanie spravodajského štábu. Túto informáciu potvrdil redaktor Pavel Lebduška, ktorý s útočníkom hovoril a pre iDNES.cz aj hovorkyňa televízie Marie Fianová.

Uherský Brod: Muž s předstihem zavolal o svém úmyslu vraždit do televize Prima. Potvrdil to Pavel Lebduška, redaktor #Krimi zpráv.— Radiožurnál (@Radiozurnal1) 24. Únor 2015

Starosta: střelec měl být 60ti letý muž, občan uherského brodu, mel mít 2 střelné zbraně a údajně byl duševně nemocný— Michal Cagala (@mcagala) 24. Únor 2015

Páchateľ prekvapil hostí reštaurácie v čase obeda, pričom zatiaľ nie je známe, prečo zaútočil práve na danom mieste. Podľa vyjadrenia prokurátora pre iDNES.cz „sa jednalo o kombináciu osobných dôvodov“, zatiaľ čo podľa reportéra Primy v telefonáte hovoril, že „mu mnoho ľudí ubližuje, je šikanovaný a úrady mu nechcú pomôcť a preto berie veci do vlastných rúk“.

Muž zároveň tvrdil, že zadržiava rukojemníkov. Reportér okamžite informoval políciu, ktorú medzičasom údajne zavolal aj riaditeľ podniku nachádzajúceho sa vedľa reštaurácie. Policajti uzavreli okolie a počas ich zásahu bola prerušená premávka na blízkej železničnej trati.

Lékaři čekají před zásahem. #Družba pic.twitter.com/dWmOgV2Cg8— WaM77 (@valekub) 24. Únor 2015

Český minister vnútra Milan Chovanec na mieste tragédie informoval, že páchateľ bol držiteľom zbrojného preukazu, nie je však jasné, či použil zbraň v legálnej držbe. Sústrasť rodinám obetí už vyjadrili viacerí štátni predstavitelia vrátane premiéra Bohuslava Sobotku a prezidenta Miloša Zemana.

Sústrasť pozostalým ako aj celému českému národu v súvislosti s touto tragickou udalosťou vyjadril v utorok tiež predseda vlády SR Robert Fico. „Táto zbytočná smrť zasiahla náš národ o to viac, že jej obeťou boli nevinní ľudia, občania krajiny, ktorú bude Slovensko vždy vnímať ako svojho najbližšieho suseda.“ Informovala Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády SR.

Jsem s policejním prezidentem na cestě do Uherského Brodu. Podle dostupných zpráv nejde o teroristický útok, ale o čin vyšinutého jedince.— Milan Chovanec (@Milan_Chovanec) 24. Únor 2015

MIMOŘÁDNÉ VYSÍLÁNÍ: Střelba v restauraci #Družba v Uherském Brodu má až 9 mrtvých. Čekáme na informace policie. pic.twitter.com/bl6Hxp1OoI— ČT24 (@CT24zive) 24. Únor 2015

Zhruba 40 minut po utoku #Družba pic.twitter.com/CIIlWAlqwc— Michal Zemek (@michal_zemek) 24. Únor 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie WBN