Rusko znepokojujú ľudia, ktorí si prajú zlyhanie prímeria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 25. februára (WEBNOVINY) — Ruská vláda je znepokojená počtom ľudí, ktorí si v Kyjeve i v zahraničí prajú zlyhanie februárovej dohody o prímerí na východe Ukrajiny. Obavy Moskvy v stredu tlmočil minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Všetko o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Podľa jeho slov je teraz potrebný prínos OBSE dohliadajúcej na dodržiavanie podmienok pokoja zbraní v oblasti. OBSE by podľa neho mala dohliadať na stiahnutie ťažkých zbraní, na čom sa pred dvoma týždňami dohodli lídri Ruska, Ukrajiny, Nemecka a Francúzska v bieloruskom Minsku.

Prímerie je stále porušované

Lavrov okrem iného uviedol, že „veľa teraz závisí od čestného, objektívneho a nezaujatého prístupu pozorovateľov, ktorí musia zaznamenať všetko, čo sa deje, aby sme mohli odolať veľkým pokusom“ o zlyhanie minských dohovorov. Ako dodal, „veľa ľudí v Kyjeve i mimo Ukrajiny si želá ich narušenie“.

Obrazom: Povstalci stále porušujú prímerie

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že nestiahne svoje ťažké zbrane z frontovej línie, pretože povstalci napriek prímeriu pokračujú v ostreľovaní vládnych pozícií. Proruskí separatisti a vláda pritom cez víkend dosiahli dohodu o stiahnutí ťažkých zbraní v súlade s minskými mierovými dohodami ako výsledku náročných rokovaní medzi kvartetom lídrov.

Povstalci údajne začali s odsunom zbraní

Povstalci oznámili, že s odsunom ťažkých zbraní z frontovej línie začali v utorok. Toto tvrdenie zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť.

Hovorca ukrajinských ozbrojených síl Anatolij Stelmach na tlačovom brífingu v stredu uviedol, že proruskí separatisti počas noci dvakrát ostreľovali obec Popasna a naďalej sa pokúšajú dobyť aj dedinu Šyrokyne pri strategicky dôležitom meste Mariupoľ.

Celkovo zaznamenali 19 delostreleckých a mínových útokov. „Už druhý deň pozorujeme pokles ostreľovania,“ konštatoval Stelmach. Zároveň však zdôraznil, že prímerie je aj naďalej porušované.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Sergej Lavrov