Video: Islamista z videí brutálnych popráv je odhalený

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Poprava
Americký novinár James Foley pred popravou. Foto: youtube.com

LONDÝN 26. februára (WEBNOVINY) – Maskovaný islamista, ktorý figuruje na videách s popravami viacerých západných rukojemníkov, je Brit Mohammed Emwazi zo západného Londýna. Uvádza to britská spravodajská stanica BBC. Podľa jej údajov bol Emwazi narodený v Kuvajte britským bezpečnostným službám známy. Jeho meno z operačných dôvodov nezverejnili a bol známy len ako „džihádista John“.

Emwazi sa po prvýkrát objavil na videu v auguste, keď zjavne zabil amerického novinára Jamesa Foleyho. Neskôr sa predpokladalo, že je aj na videách s popravami amerického novinára Stevena Sotloffa, britského humanitárneho pracovníka Davida Hainesa, britského taxikára Alana Henninga a amerického humanitárneho pracovníka Abdul-Rahmana (Petra) Kassiga.

Video: Američan James Foley pred popravou

https://www.youtube.com/watch?v=VyRmDh60_kI

Priatelia Emzawiho pre Washington Post uviedli, že je zo zámožnej rodiny a študoval na univerzite programátorstvo. Podľa denníka odcestoval do Sýrie okolo roku 2012 a neskôr sa pridal k Islamskému štátu. Britská polícia tieto správy pre pokračujúce vyšetrovanie odmietla komentovať.

Video: Poprava humanitárneho pracovníka Davida Hainesa

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe James Foley