Obrazom: Bombový atentátnik zabil v Nigérii najmenej 17 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bombová explózia
Foto: SITA/AP

BAUCHI 26. februára (WEBNOVINY) – Samovražedný bombový útočník sa odpálil vo štvrtok na autobusovej zastávke na severovýchode Nigérie v meste Biu. Pri útoku zabil minimálne 17 ľudí.

Druhý bombový útočník sa pokúsil odpáliť svoje výbušniny o čosi neskôr na rovnakej zastávke, dav ho však zastavil a následne dobil na smrť.

Boko Haram sa stala hrozivejšou

Člen občianskej sebaobrany Ibrahim Jaton povedal, že príslušníci sebaobrany sa pokúšali zadržať prvého mladého muža na kontrolnom stanovišti pri vstupe do dopravného areálu, on sa im však vyšmykol a o chvíľu počuli výbuch.

Využívanie bombových útočníkov sa v priebehu posledného roka stalo bežným postupom militantnej skupiny Boko Haram, ktorá v uplynulom čase rozšírila svoje teritórium a stala sa ešte hrozivejšou.

Obrazom: Bombové útoky skupiny Boko Haram v Nigérii

V posledných troch týždňoch Boko Haram utrpela sériu porážok počas ofenzívy vojenských jednotiek Nigérie, Kamerunu, Nigeru a Čadu, ktoré v boji proti islamským militantom spojili svoje sily. V tejto súvislosti pôsobí príval útokov na civilistov v posledných dňoch ako snaha militantov o odplatu.

Dvoch ľudí usmrtila mína

Bomboví atentátnici v utorok zaútočili na dve autobusové zástavky na severe Nigérie, pričom usmrtili minimálne 26 ľudí. Nigérijský prezident Goodluck Jonathan z oboch útokov obvinil Boko Haram a dodal, že táto militantná islamistická skupina bude už onedlho porazená.

Susediace krajiny, ktoré v súčasnosti rovnako zintenzívňujú boj s militantmi, sa tiež stávajú ich terčom. V Nigeri vo štvrtok zomreli dvaja ľudia, keď na konskom povoze prešli cez mínu, ktorú tam pravdepodobne umiestnili islamistickí povstalci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia