Hrozba zo strany Ruska podľa Porošenka nezmizne ani v mieri

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 27. februára (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident Petro Porošenko je presvedčený, že vojenská hrozba prichádzajúca z východu nezmizne ani v prípade, že minské dohody vrátane prímeria budú dodržiavané a zavládne mier. „Aj podľa najoptimistickejšieho scenára tu hrozba z východu zostane,“ vyhlásil v prejave v Národnej vojenskej univerzite, ktorý prenášala štátna televízia.

Na východe Ukrajiny v piatok pokračuje sťahovanie ťažkých zbraní z frontovej línie. Povstalci, ktorí začali zbrane sťahovať už pred dvoma dňami, tvrdia, že proces na 90 percent ukončili. Vládne sily začali so sťahovaním len vo štvrtok, pričom ako dôvod meškania uviedli pokračujúce ostreľovanie zo strany povstalcov.

Na východe Ukrajiny je však v posledných dňoch pokoj zbraní a za posledné dva dni nezaznamenali žiadne obete na životoch. Na proces sťahovania zbraní dozerá Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Stiahnutie delostrelectva z určených demarkačných línií je druhým krokom v napĺňaní mierovej dohody. Prvým krokom bolo uzavretie a plné dodržiavanie prímeria. Armáda vo vyhlásení varovala, že v prípade porušenia prímeria proces sťahovania zbraní zastaví a podobnú hrozbu vyslovili aj povstalci.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Petro Porošenko