Taliani vyzvali vládu na uznanie palestínskeho štátu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Turecko palestina
Turecko je kritikom izraelských útokov na Palestínčanov. Foto: SITA/AP

RÍM 27. februára (WEBNOVINY) – Poslanci talianskeho parlamentu v piatok schválili nezáväzné uznesenie, v ktorom vyzývajú vládu, aby uznala nezávislý palestínsky štát. Za uznesenie, ktoré predložila Demokratická strana premiéra Mattea Renziho, sa vyslovilo 300 poslancov, proti bolo 45. Výsledok hlasovania neznamená zmenu postoja talianskej vlády, ktorá stále podporuje vyrokované dvojštátne riešenie blízkovýchodného konfliktu.

Palestínsky štát 30. októbra minulého roku ako prvé spomedzi západoeurópskych krajín oficiálne uznalo Švédsko. Tesne predtým britský parlament symbolicky uznal Palestínu za samostatný štát, čo je však v rozpore s oficiálnou politikou Spojeného kráľovstva.

Podobný krok prijal nedávno francúzsky aj írsky parlament, ktoré vyzvali svoje vlády, aby uznali nezávislú Palestínu. Európsky parlament prijal v decembri kompromisnú rezolúciu, v ktorej v princípe vyjadruje podporu pre vznik palestínskeho štátu.

Palestínsky štát už uznali desiatky štátov sveta – väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ suverenitu Palestíny uznali aj Slovensko, Poľsko a Maďarsko, no tie tak urobili ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať