Osem Španielov bojovalo na Ukrajine, zadržala ich polícia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojnou zmietaná Ukrajina
Strategické mesto Debaľceve v stredu dobyli separatisti. Ukrajinská vláda z mesta sťahuje svoje vojenské sily. Foto: SITA/AP

MADRID 27. februára (WEBNOVINY) – Španielska polícia v piatok zatkla osem Španielov, ktorí sa nedávno vrátili z Ukrajiny, kde bojovali na strane proruských separatistov. Španielske ministerstvo vnútra vyhlásilo, že ide o prvý prípad zatknutia zahraničných občanov, ktorí boli do konfliktu zapojení, na území EÚ.

Osem podozrivých bolo zadržaných v priebehu celonárodnej operácie. Jej cieľom bolo odhaliť podozrivých snažiacich sa o narušenie mieru a nezávislosti Španielska a tiež poškodenia neutrality, ktorú si v rámci medzinárodných vzťahov krajina dlhodobo udržiava, uviedlo ministerstvo.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Obvinení odcestovali do Ukrajiny v roku 2014 a nedávno sa vrátili do Španielska. Všetci z nich sa pridali k proruským separatistickým skupinám, snažiacim sa vybojovať nezávislosť Luhanskej a Doneckej oblasti,“ uviedlo ministerstvo.

Podozriví vraj prostredníctvom sociálnych sietí zdieľali informácie o výcviku, ktorý pod velením separatistov absolvovali. Malo ísť o údaje o tom, ako používať zbrane a výbušniny, pričom tieto úkony predvádzali oblečení v polovojenských uniformách. Obvinení vyjadrili svoju podporu v snahách separatistov o odtrhnutie regiónov Donecka a Luhanska.

Európska únia, ktorej je Španielsko členským štátom, podporuje územnú celistvosť Ukrajiny a dlhodobo obviňuje Rusko z podpory separatistov, ktorí ju narúšajú. Moskva však obvinenia popiera.

Boje na Ukrajine si v uplynulom roku vyžiadali už viac ako 5 600 životov. Neistá dohoda o prímerí začala naberať jasnejšie kontúry vo štvrtok, čiže jedenásť dní od jej vyhlásenia, keď ukrajinská armáda vyhlásila odsun ťažkých zbraní. Hneď v piatok ju však narušila správa o smrti minimálne troch ukrajinských vojakov.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia