Rusko sa naváža do Litvy, dodávala zbrane Ukrajincom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajinskí vojaci dostávajú zbrane, protesty pokračujú
Ukrajinská armáda odštartovala v utorok "protiteroristickú operáciu" na východe krajiny, kde proruskí demonštranti obsadili niekoľko vládnych budov a žiadajú odtrhnutie ich regiónov od Ukrajiny. Foto: SITA/AP

VILNIUS 27. februára (WEBNOVINY) – Rusko podalo v piatok sťažnosť na Litvu v súvislosti s jej dodávkami zbraní ukrajinskej armáde. Pobaltská krajina týmto činom podľa Ruska porušila svoje obchodné záväzky.

„Ruské ministerstvo zahraničných vecí poukázalo na to, že takéto dodávky predstavujú priame porušenie litovských právnych záväzkov v oblasti exportu zbraní,“ vyhlásilo ruské veľvyslanectvo vo Vilniuse. Rusko uviedlo, že Litva porušila medzinárodnú Zmluvu o obchodovaní so zbraňami rovnako ako aj ďalšie európske dohody.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Litva dodávku zbraní nepopiera

Litovský minister zahraničných vecí Linas Linkevičius agentúre Reuters povedal, že Litva v uplynulom roku zbrane do Ukrajiny skutočne dodávala, žiadnu dohodu tým však neporušila.

„Dodávali sme zbrane Ukrajinskému vojsku celkom otvorene a v malých množstvách, a predsa sme karhaní krajinou, ktorá dodáva zbrane do ukrajinského konfliktu vôbec nie v symbolických množstvách a popiera to,“ uviedol Linkevičius v reakcii na list, ktorý adresovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí litovskej ambasáde v Moskve.

Pobaltské štáty sú z Ruska znepokojené

Litva tento týždeň vyhlásila, že plánuje obnoviť povinnú vojenskú službu, ktorú zrušila v roku 2008. Dôvodom sú podľa prezidentskej kancelárie obavy z agresívneho správania Ruska nielen na Ukrajine, ale aj v pobaltskom regióne. Litva, Estónsko a Lotyšsko majú s Rusmi dlhodobo napäté vzťahy a obávajú sa ďalšieho vývoja situácie na východe Ukrajiny po marcovej ruskej anexii Krymu.

Znepokojenie tiež vyvolávajú špekulácie, že po Ukrajine by sa Moskva mohla podobným spôsobom pokúsiť o destabilizáciu pobaltských krajín, ktoré boli kedysi súčasťou Sovietskeho zväzu. Severoatlantická aliancia už oznámila, že bude častejšie uskutočňovať armádne cvičenia v oblasti Baltského mora v reakcii na zvýšenie ruských vojenských aktivít v tomto regióne. V decembri Rusko uskutočnilo v Pobaltí veľké vojenské cvičenie za účasti 9000 vojakov a 55 námorných plavidiel.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať