Orbán rečnil, odsúdil migrantov, multi-kulti aj liberalizmus

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruský prezident Vladimir Putin navštívil Budapešť
Maďarský premiér Viktor Orbán reční na tlačovej konferencii v maďarskom parlamente počas návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti. Budapešť, 17. január 2015. Foto: SITA/AP

BUDAPEŠŤ 27. februára (WEBNOVINY) – Maďarský premiér Viktor Orbán v piatkovom výročnom prejave o stave krajiny odsúdil multikulturalizmus a liberalizmus, a prisľúbil, že bude bojovať proti rastúcemu prílevu migrantov, ktorý by podľa neho mohol Maďarsko premeniť na „utečenecký tábor“.

Konzervatívny líder označil predstavu multikultúrnej spoločnosti za „klam“ a obhajoval snahy jeho vlády odbúrať neoliberálne prvky hospodárskej politiky, ako aj liberálnu sociálnu politiku, ktorú považuje za odporujúcu kresťanskej kultúre. Orbán tiež označil vývoj maďarskej ekonomiky za jeho vlády za „úspešný príbeh… čo pomaly uznáva i Európa“.

Maďari si podľa Orbána neželajú, aby do krajiny „prúdili davy ľudí z iných kultúr, ktorí nie sú schopní prispôsobiť sa a ohrozujú verejnú bezpečnosť, ich zamestnanosť a živobytie“. Narážal pritom na tohtoročnú vlnu migrácie do Maďarska, na ktorej sa z veľkej časti podieľali Kosovčania utekajúci pred chudobou. Premiér tiež vyzdvihol „prirodzenú politickú nekorektnosť“ Maďarov, čo je podľa neho dôkazom toho, že „nestratili zdravý rozum“.

Orbánova koaličná vláda vo februári prišla o tesnú dvojtretinovú väčšinu v parlamente, ktorú mala od roku 2010. Stalo sa tak po doplňovacích voľbách v meste Veszprém, kde kandidáta vládnej strany Fidesz porazil nezávislý kandidát s podporou ľavicovej opozície.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán