Prečo zabili lídra ruskej opozície? Skúmajú viacero verzií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
Boris Nemcov (na fotografii) patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa. Vladimir Putin jeho vraždu odsúdil a nariadil vyšetrovanie pod prezidentskou kontrolou. Podľa Putina môže ísť o nájomnú vraždu, ktorá má byť provokáciou pred plánovaným protivládnym protestom, ktorý mal Nemcov viesť. Foto: SITA/AP

MOSKVA 28. februára (WEBNOVINY) – Ruský Vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika Kremľa Borisa Nemcova.

Obrazom: Vražda Borisa Nemcova v centre Moskvy

Do úvahy prichádza aj osobný motív

Medzi možnosti motívu patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív.

Vyšetrovatelia preverujú, či opozičného lídra „nezabili tí, ktorí použijú akúkoľvek metódu na dosiahnutie ich politických cieľov.“ Vyhlásenie Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa v tomto prípade zodpovedá priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, však nespomína motív, ktorý jeho prívrženci považujú za najpravdepodobnejší.

Tým je skutočnosť, že Nemcov patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa a prezidenta Vladimira Putina.

Svoju verziu má aj Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že Nemcova zavraždili, lebo chcel zverejniť dôkazy o účasti Ruska v separatistickom konflikte na východe Ukrajiny.

Nemcov mu podľa jeho slov o svojich plánoch povedal pred niekoľkými týždňami. „Povedal, že odhalí dôkazy o účasti ruských ozbrojených síl na konflikte na Ukrajine. Niekto sa toho veľmi bál a zabil ho,“ vyhlásil Porošenko, ktorý vzdal poctu zavraždenému lídrovi ruskej opozície.

Ukrajina a Západ od začiatku tvrdia, že na strane povstalcov bojujúcu aj ruskí vojaci a že Rusko separatistov zásobuje zbraňami, Moskva však tieto obvinenia odmieta.

Nemcova zastrelili v centre ruskej metropoly, keď kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení —->

VIAC SA DOČÍTATE V TOMTO ČLÁNKU

.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris NemcovPetro PorošenkoVladimir Putin