Obrazom: Hrdinovia nezomierajú, Rusi pochodovali za Nemcova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskvou pochodujú tisíce ľudí, ctia si pamiatku zavraždeného Nemcova
Ľudia pochodujúci metropolou Ruska nesú so sebou plagáty s portrétom zastreleného Nemcova a transparenty s nápismi ako Nebojím sa, Zomrel za slobodné Rusko alebo Hrdinovia nezomierajú. Lídra ruskej opozície Borisa Nemcova zavraždili v sobotu 27. februára v centre hlavného mesta. Moskva, 1. Marec, 2015. Foto: SITA/AP

MOSKVA 1. marca (WEBNOVINY) – Tisíce Moskovčanov si v nedeľu prišli pochodom uctiť pamiatku zavraždeného lídra opozície Borisa Nemcova. Ľudia niesli plagáty s portrétom zastreleného Nemcova a transparenty s nápismi ako Nebojím sa, Zomrel za slobodné Rusko alebo Hrdinovia nezomierajú.

Obrazom: Moskvou pochodovali tisíce ľudí, uctili si pamiatku zavraždeného Nemcova

Podľa rôznych zdrojov sa v centre Moskvy zhromaždilo sedem až desaťtisíc ľudí. Organizátori očakávali, že na pochode pozdĺž rieky Moskva k miestu vraždy sa zúčastní až 50 000 ľudí. Pôvodne sa mala v ruskej metropole v nedeľu konať demonštrácia proti vláde a jej angažovaniu sa v ukrajinskom konflikte, na čele ktorej mal stáť práve Nemcov.

Demonštrácia bola zrušená

Po jeho smrti organizátori demonštráciu zrušili a rozhodli sa vzdať hold jednému z najhlasnejších kritikov prezidenta Vladimira Putina. Moskovská radnica konanie pochodu povolila.

Obrazom: V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika

„Ak zastavíme nenávistnú kampaň proti opozícii, potom máme šancu zmeniť Rusko. Ak však nie, potom môžme čeliť masovému občianskemu konfliktu,“ povedal jeden z opozičných lídrov Gennadij Gudkov, podľa ktorého bol Nemcov pre vládny režim nepohodlný.

„Ak sa politické názory trestajú takýmto spôsobom, potom táto krajina nemá žiadnu budúcnosť,“ povedal o Nemcovovej vražde ďalší opozičný predák Sergej Mitrochin.

Moskvou pochodujú tisíce ľudí, ctia si pamiatku zavraždeného Nemcova
Foto: SITA/AP

Zastrelili ho od chrbta

Streľba sa odohrala v centre metropoly, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Podľa polície ho neznámy útočník štyrikrát strelil do chrbta.

Nemcov pár hodín pred vraždou poskytol rozhlasový rozhovor, v ktorom kritizoval „šialenú a agresívnu“ Putinovu politiku. Vraždu okamžite odsúdil Kremeľ aj prezident Putin. Už počas soboty stovky ľudí prišli na miesto Nemcovovej vraždy, kam položili kvety.

Moskvou pochodujú tisíce ľudí, ctia si pamiatku zavraždeného Nemcova
Foto: SITA/AP

Ruský Vyšetrovací výbor skúma niekoľko verzií vraždy bývalého ruského vicepremiéra. Medzi možnosti motívu patrí pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo útok zo strany islamských radikálov, zvažuje sa aj možnosť napojenia na Ukrajinu či pomsta za Nemcovove podnikateľské aktivity, do úvahy prichádza aj osobný motív.

Vyhlásenie Vyšetrovacieho výboru, ktorý sa v tomto prípade zodpovedá priamo prezidentovi Vladimirovi Putinovi, však nespomína motív, ktorý jeho prívrženci považujú za najpravdepodobnejší. Tým je skutočnosť, že Nemcov patril 15 rokov k najpoprednejším predstaviteľom opozície súčasného Kremľa a prezidenta Vladimira Putina.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris Nemcov