Nigérijčania pre obavy z útoku ubili a podpálili tínedžerku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nigéria
"" Foto: SITA/AP

BAUCHI 2. marca (WEBNOVINY) – Dav ľudí v Nigérii ubil na smrť tínedžerku, o ktorej si mysleli, že je samovražedná útočníčka. Jej priateľku, ktorá bola taktiež podozrivá, polícia zadržala. Dievčatá vzbudili pozornosť, keď sa odmietli dať prehľadať pri vstupe na trhovisko v severovýchodnom meste Bauchi.

Ľudia jedno dievča premohli a objavili dve fľaše pripevnené na jej tele. Pre obavy z útoku ju palicami ubili na smrť a zapálili. Policajti druhé dievča zatkli. Policajný veliteľ Muhammad Haruna vyjadril pochybnosti, či išlo o samovražednú útočníčku, pretože tínedžerka neodpálila nálož, keď ju napadli. Popísal ju ako „obeť rozhnevaného davu“.

Nigéria zažila v poslednej dobe viacero krvavých samovražedných útokov, z ktorých niektoré mali na svedomí dievčatá vo veku len asi desať rokov. Nie je jasné, či dievčatá odpálili nálože sami alebo či boli odpálené na diaľku. Z útokov obviňujú extrémistickú skupinu Boko Haram, ktorá chce v Nigérii zaviesť prísne islamské právo šaría.

Skupina pohrozila ďalšími útokmi pred prezidentskými a parlamentnými voľbami, ktoré sa majú konať 28. marca. V posledných troch týždňoch Boko Haram utrpela sériu porážok počas ofenzívy vojenských jednotiek Nigérie, Kamerunu, Nigeru a Čadu, ktoré v boji proti islamským militantom spojili svoje sily.

V tejto súvislosti pôsobí príval útokov na civilistov ako snaha militantov o odplatu. Povstanie islamistov na severovýchode Nigérie trvá už šiesty rok a vyžiadalo si tisíce obetí na životoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať