Na Ukrajine už zomrelo 6000 ľudí, Rusi nechcú plán Porošenka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Východ Ukrajiny je pod paľbou, ľudia sú v úkrytoch
Najmenej traja ľudia prišli v utorok o život a 15 bolo zranených pri raketovom útoku na východoukrajinské mesto Kramatorsk, Ukrajina, 10. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 2. marca (WEBNOVINY) – Ukrajinský prezident podpísal dekrét umožňujúci Kyjevu podať formálnu žiadosť o rozmiestnenie mierotvorcov vo východoukrajinských regiónoch, kde ukrajinské sily bojujú proti Ruskom podporovaným separatistom.

Rozsah bojových operácií sa vraj znížil

Úrad Petra Porošenka v pondelok uviedol, že žiadosť o vyslanie kontingentu mierotvorcov odovzdá OSN a EÚ. Úrad neuviedol detaily zloženia mierovej misie ani čas jej vytvorenia. Rusko však túto myšlienku zásadne odmieta.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

Vysokí predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v piatok potvrdili, že rozsah bojových operácií v celej konfliktnej zóne sa v uplynulých dňoch výrazne znížil a znepriatelené strany tiež sčasti stiahli ťažké zbrane v súlade s mierovou dohodou z prvej polovice februára.

Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko však cez víkend vyjadril presvedčenie, že separatisti chystajú ďalšiu ofenzívu, pričom ako hlavné ciele označil strategický prístav Mariupoľ pri Azovskom mori a mesto Artemivsk ležiace severne od Donecka.

Nedodržanie prímeria môže zasiahnuť ruskú ekonomiku

Moskva a proruskí separatisti na Ukrajine musia implementovať prímerie, inak budú čeliť dôsledkom, ktoré môžu nepriaznivo zasiahnuť ruskú ekonomiku. Americký minister zahraničia John Kerry to v pondelok v Ženeve povedal svojmu ruskému kolegovi Sergejovi Lavrovovi.

Kerry na tlačovej konferencii uviedol, že prímerie musí byť rešpektované vo všetkých oblastiach vrátane Debaľceva a okolia Mariupoľu. „Pokiaľ sa tak nestane, ak aj naďalej bude dochádzať k rozsiahlemu porušovaniu, potom prídu nevyhnutne ďalšie dôsledky, ktoré navyše zaťažia ruskú ekonomiku, už aj tak sa zmietajúcu v problémoch,“ povedal Kerry.

Dodal, že prímerie je selektívne a stále dochádza k ostreľovaniu a zabíjaniu. „Sme pripravení spolupracovať s prezidentom (Vladimirom) Putinom a Ruskom hneď, ako budú skutočne pripravení dodržiavať podpísané dohody a riadiť sa medzinárodnými štandardami,“ zdôraznil Kerry.

Lavrov na stretnutí povedal, že došlo pri dodržovaní prímeria k hmatateľnému pokroku a zbrane zmizli z frontových línií. Obaja vplyvní diplomati sú síce v pravidelnom kontakte, no zásadnejšie dohody ich rozhovory dosiaľ nepriniesli.

Rusko popiera podporu separatistov

Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) od začiatku separatistického konfliktu na východe Ukrajiny pred necelým rokom zaevidoval už viac ako 6000 mŕtvych. Orgán so sídlom v Ženeve v pondelok vyhlásil, že stovky civilistov a vojakov prišli o život v uplynulých týždňoch, keď sa odohrávali prudké boje obzvlášť pri letisku v Donecku a v okolí mesta Debaľceve.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—->TU.

Vysoký komisár pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn vo vyhlásení uviedol, že vyšetrovatelia jeho úradu zistili „neľútostné ničenie civilných životov a infraštruktúry“ v nepokojných oblastiach.

Rusko naďalej popiera obvinenia Kyjeva i Západu, že vojensky podporuje separatistov, podľa OSN však „dôveryhodné správy nasvedčujú pokračujúcemu prúdeniu ťažkých zbraní a zahraničných bojovníkov“ z Ruska do východoukrajinských separatistických oblastí v období od decembra.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe John Kerry