Byť opozíciou Putina je risk, hovorí Fabius o vražde Nemcova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
V centre Moskvy zastrelili známeho Putinovho kritika
V centre Moskvy zastrelili bývalého ruského vicepremiéra a známeho kritika prezidenta Vladimira Putina Borisa Nemcova. Neznámy útočník ho z automobilu štyrikrát strelil do chrbta, keď 55-ročný Nemcov kráčal po moste cez rieku Moskva aj s ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. Moskva, 28. február 2015. Foto: SITA/AP

PARÍŽ 2. marca (WEBNOVINY) – Francúzsky minister zahraničných vecí v pondelok vyhlásil, že žiada vyšetrenia vraždy ruského opozičného politika Borisa Nemcova, pričom jeho usmrtenie nazval „nechutnou objednanou vraždou“.

Obrazom: Putinovho kritika zastrelili v centre Moskvy

Putin označil čin za provokáciu

Laurent Fabius v pondelok vo francúzskej televízii BFM povedal, že piatková vražda Nemcova vyvoláva množstvo otázok a on trvá na jej dôkladnom prešetrení. Či si však myslí, že snaha ruských úradov o vyšetrenie bude dostatočná, nepovedal.

Ruskí vyšetrovatelia uviedli, že skúmajú viacero možných motívov vraždy. Opozícia z nej obviňuje Kremeľ, hovorca Putina čin naopak označil za „provokáciu“, ktorej hlavným cieľom môže byť práve diskreditácia ruskej vlády. „Faktom je, že nie je dobré byť v Rusku na strane opozície,“ dodal Fabius poukazujúci tým na viacero vrážd ruských opozičných činiteľov v uplynulých rokoch.

Vraždu Nemcova označil Lavrov za ohavný čin

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov na konferencii Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve vyhlásil, že vražda opozičného politika Borisa Nemcova je „ohavný zločin“ a jej páchatelia budú postavení pred súd. Uviedol tiež, že vyšetrovanie vedie sám ruský prezident Vladimír Putin.

Lavrov predniesol svoj prejav na ženevskej konferencii krátko pred šéfom amerického rezortu diplomacie Johnom Kerrym a po ministroch zahraničia Chorvátska a Slovenska, ktorí vyjadrili v súvislosti s moskovskou vraždou veľké znepokojenie.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—->TU.

Lavrov vo svojom prejave zároveň vyzval Ukrajinu, aby sa dištancovala od, ako povedal, „extrémistov“ na východe a usilovala sa smerovať k mieru. Uviedol tiež, že v implementácii minských dohôd tento mesiac podľa neho došlo k „hmatateľnému pokroku“ a „konsolidácii prímeria“.

Kyjevskú vládu však vyzval, aby zrušila „de facto blokádu“ donbaskej oblasti, obnovila hospodárske vzťahy aj bankové služby, začala vyplácať sociálne dávky a umožnila slobodu pohybu z Donbasu do ostatných častí krajiny.

Ruské orgány zatiaľ nikoho nezadržali

Opozičného politika Nemcova v piatok večer zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. V nedeľu sa na moste namiesto pôvodne plánovaného protestu konalo masové zhromaždenie venované jeho pamiatke.

Obrazom: V Moskve si davy ľudí uctili jeho pamiatku

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris NemcovSergej LavrovVladimir Putin