Austrália bude cestovanie do irackého Mósulu trestať väzením

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Islamský štát
Foto: SITA/AP

CANBERRA 2. marca (WEBNOVINY) – Iracké mesto Mósul obsadené bojovníkmi extrémistickej skupiny Islamský štát (IŠ) v pondelok Austrália vyhlásila za teroristickú oblasť, do ktorej majú občania zakázané vstupovať alebo v nej zotrvávať bez náležitého dôvodu.

Podľa vyhlásenia austrálskej ministerky zahraničných vecí Julie Bishopovej sa na druhé najväčšie mesto Iraku a okolie vzťahuje ustanovenie trestného zákonníka, ktoré vytvorili v októbri s cieľom obmedziť verbovanie bojovníkov spomedzi Austrálčanov. Ešte v decembri sa stala prvou takouto zakázanou oblasťou sýrska provincia ar-Rakka známa ako hlavná bašta IŠ. Prípadné nerešpektovanie zákazu je kvalifikované ako trestný čin, za ktorý hrozí až 10-ročný pobyt vo väzení.

Podľa vyhlásenia Bishopovej na pôde parlamentu v Canberre pomôže rozšírenie o Mósul austrálskym orgánom „vyvodiť zodpovednosť voči tým, ktorí spáchali vážne teroristické zločiny, kam patrí spolčovanie sa s teroristickými organizáciami a boj po ich boku“. Ministerka poukázala na situáciu v severoirackej metropole, kde sunnitskí extrémisti okrem iného verejne stínajú hlavy a ničia historické i náboženské objekty. Ako príklad uviedla „januárovú popravu 13 dospievajúcich chlapcov len za to, že sledovali futbalový zápas“.

Austrálska vláda vo februári uviedla, že po boku teroristických skupín v Iraku a Sýrii bojuje alebo ich inak podporuje najmenej 90 Austrálčanov. Vyše 20 občanov Austrálie už v bojoch zahynulo, zatiaľ čo 30 bojovníkov sa do krajiny vrátilo. Úrady v Austrálii tiež evidujú najmenej 140 osôb aktívne podporujúcich extrémistické skupiny a vyše 90 občanom podozrivým z extrémizmu odobrala cestovné pasy, aby nemali možnosť odísť alebo sa vrátiť.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Islamský štát