Predseda poľského Senátu nemôže prísť na pohreb Nemcova

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moskvou pochodujú tisíce ľudí, ctia si pamiatku zavraždeného Nemcova
Ľudia pochodujúci metropolou Ruska nesú so sebou plagáty s portrétom zastreleného Nemcova a transparenty s nápismi ako Nebojím sa, Zomrel za slobodné Rusko alebo Hrdinovia nezomierajú. Lídra ruskej opozície Borisa Nemcova zavraždili v sobotu 27. februára v centre hlavného mesta. Moskva, 1. Marec, 2015. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 3. marca (WEBNOVINY) – Predseda poľského Senátu Bogdan Borusewicz v pondelok uviedol, že mu ruské úrady zamietli vstup do krajiny, kde sa chcel zúčastniť na pohrebe opozičného politika Borisa Nemcova.

Obrazom: Putinovho kritika zastrelili v centre Moskvy

Bogdan Borusewicz, poľský opozičný líder, mal na utorkový pohreb viesť aj delegáciu politikov. Či ďalší členovia poľskej delegácie víza dostanú, nie je zatiaľ celkom zrejmé, zavažujú však aj úplné zrušenie cesty. Hovorca poľského ministra zahraničných vecí Marcin Wojciechowski označil odopretie víz Borusewiczovi za reakciu Ruska na sankcie EÚ voči predsedníčke ruského parlamentu Valentine Matvijenkovej.

Hovorkyňa ruskej ambasády v Poľsku Valeria Peržinskaja potvrdila, že Borusewicz sa nachádza na zozname západných politikov, ktorým je vstup do Ruska zakázaný, tvrdenie však ďalej nerozviedla.

Opozičného politika Nemcova v piatok večer zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva aj s mladou ukrajinskou ženou, ktorá vyviazla bez zranení. V nedeľu sa na moste namiesto pôvodne plánovaného protestu konalo masové zhromaždenie venované jeho pamiatke.

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Nemcov