Video: Zabitého Nemcova pochovali, pohreb poznačili rozpory

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Moskva sa lúči so zavraždeným politikom
So zavraždeným bývalým ruským vicepremiérom Borisom Nemcovom sa v utorok do Moskvy prišli rozlúčiť tisícky ľudí. Putinovho kritika zastrelil v piatok večer neznámy páchateľ, keď kráčal po moste cez rieku Moskva v spoločnosti jeho priateľky, ukrajinskej modelky Anny Duryckej, Moskva, 3. Marec, 2015. Foto: SITA/AP

MOSKVA 3. marca (WEBNOVINY) – V Moskve v utorok pochovali zavraždeného ruského vicepremiéra Borisa Nemcova. Samotný pohreb na Trojekurovskom cintoríne bol vyhradený najmä rodine a jeho najbližším priateľom.

Pred obradom bolo jeho telo vystavené v moskovskom centre Andreja Sacharova, kde si jeho pamiatku uctili tisícky ľudí, vrátane vicepremiéra Arkadija Dvorkoviča. Sympatizanti, z ktorých mnohí prišli s kyticami červených karafiátov, čakali na uliciach vedúcich k sieni, pričom dĺžka radu dosahovala približne kilometer. Väčšinu smútiacich tvorili zarytí odporcovia Kremľa, ktorí Nemcovovu smrť spájajú s jeho politickými názormi.

Obrazom: So zavraždeným politikom sa prišli rozlúčiť tisíce ľudí

Do Ruska nechceli pustiť politikov

Kritika Vladimira Putina zastrelil neznámy páchateľ v piatok večer, keď kráčal po moste cez rieku Moskva v spoločnosti jeho priateľky, ukrajinskej modelky Anny Duryckej. Jeho pohreb sprevádzali kontroverzie vo veci účasti niektorých zahraničných hostí.

Zúčastniť sa na pohrebe chceli aj dvaja politici EÚ, ktorým nedovolili vstup do Ruska. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz odsúdil tento postup ruských orgánov a podľa jeho vyhlásenia ide o „hlbokú urážku“, ktorá bude mať za následok ďalšie zhoršenie vzťahov medzi dvadsaťosmičkou a Moskvou. Dodal, že v danej záležitosti bude v Rusku intervenovať „tým najdôraznejším spôsobom a požadovať oficiálne vysvetlenie“.

Video: Putinovho kritika pochovali na Trojekurovskom cintoríne

Inštitúcie odsúdili postup ruských orgánov

Hovorkyňa Európskej služby pre vonkajšiu činnosť Maja Kocijančičová takisto vyjadrila pobúrenie, keďže v prípade odopretia vstupu lotyšskej europoslankyni Sandre Kalniete podľa nej z odôvodnenia vyplýva, že by predstavovala „hrozbu pre štát alebo verejný poriadok“. Lotyšsko momentálne plní úlohy predsedníctva v Rade EÚ. Druhým politikom, ktorému neumožnili pricestovať na pohreb Nemcova, je predseda hornej komory poľského parlamentu Bogdan Borusewicz.

Lotyšská vláda znemožnenie účasti Kalniete skritizovala ako krok „idúci proti základným princípom ľudskosti“. Tlačová agentúra Baltic News Service citovala vyhlásenie ruského veľvyslanectva v Rige, podľa ktorého „pokus Kalniete vstúpiť do Ruska nebol ničím viac ako provokačnou PR kampaňou“. Poliak Borusewicz zase povedal, že Rusko je „bezpochyby autoritárskym systémom, ktorý ide smerom k diktatúre“.

Obrazom: Putinovho kritika zastrelili v centre Moskvy

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity. Ruské orgány v súvislosti s prípadom zatiaľ nikoho nezadržali.

Obrazom: V Moskve si davy ľudí uctili jeho pamiatku
Video: Telo vystavili v moskovskom centre Andreja Sacharova

https://www.youtube.com/watch?v=yiPqFvtXCnc

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Boris NemcovMartin Schulz