Dohoda s Iránom vydláždi cestu pre bombu, vyhlásil Netanjahu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Benjamin Netanjahu
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu počas prejavu v americkom Kongrese. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 3. marca (WEBNOVINY) – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval v utorok Spojené štáty pred jadrovou dohodou s Iránom a spoluprácou s krajinou s „hlboko zakoreneným militantným islamom“, pretože Teherán bude podľa neho „vždy nepriateľom Ameriky“. Pokiaľ teraz prerokúvanú dohodu Irán akceptuje, táto dohoda mu nezabráni, aby vyrobil jadrové zbrane, ale naopak „vydláždi cestu pre bombu“, zdôraznil.

Počas najočakávanejšieho prejavu zahraničného lídra v americkom Kongrese za posledné roky Netanjahu tiež povedal, že iránsky režim je „rovnako radikálny, ako aj vždy bol“ a je „hrozbou pre celý svet“, a preto mu netreba dôverovať. „Musíme všetci držať spolu, aby sme zastavili iránsky pochod dobývania, podrobovania a teroru,“ vyhlásil Netanjahu. Poznamenal tiež, že je vďačný prezidentovi Barackovi Obamovi za jeho podporu Izraelu.

Irán označil prejav za nudný a opakujúci sa

Prejav izraelského premiéra odmietol Irán. „Dnešný prejav premiéra sionistického režimu bol nudný a opakujúci sa… a bol súčasťou tvrdej predvolebnej kampane v Tel Avive,“ uviedla hovorkyňa iránskeho ministra zahraničných vecí Marzía Afkhamová. Irán uvádza, že jeho jadrový program je zameraný výlučne na civilné účely, nie výrobu bômb. Krajina v utorok zamietla požiadavku amerického prezidenta Baracka Obamu na zmrazenie svojich jadrových aktivít aspoň na desať rokov.

Netanjahu pricestoval do Washingtonu na pozvanie opozičných republikánov, ktorí návštevu v rozpore s protokolom neprekonzultovali s Obamovou administratívou. Pred svojím kontroverzným vystúpením uistil, že nemá ísť o prejav neúcty voči prezidentovi.

Video: Prejav izraelského premiéra

Obama sa s Netanjahuom nestretol

Biely dom oznámil, že Obama sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne, keďže sa odohráva príliš blízko k dátumu izraelských volieb. Netanjahu sa sporí s Obamovou administratívou pre rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe a chce za každú cenu dosiahnuť zablokovanie možnej dohody s Teheránom. Izraelský premiér napriek tomu tvrdí, že spojenectvo s USA je „silnejšie ako kedykoľvek predtým“.

Izrael ako úhlavný nepriateľ Iránu v minulosti nevylúčil vojenské zásahy proti jadrovým zariadeniam v prípade, že sa nezhody nepodarí odstrániť diplomatickou cestou. Teherán popiera, že by mal záujem vlastniť jadrové zbrane. Za hrozbu pre mier a stabilitu v regióne označuje naopak Izrael považovaný v súčasnosti za jedinú jadrovú veľmoc na Blízkom východe. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Benjamin Netanjahu