Nemcovova priateľka prehovorila o vražde, opustila Rusko

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nemcovova priateľka prehovorila o vražde, opustila Rusko
Priateľka zavraždeného opozičného ruského politika Borisa Nemcova, ukrajinská modelka Anna Durycká. Foto: SITA/AP

MOSKVA 3. marca (WEBNOVINY) – Zrejme jediná priama svedkyňa vraždy bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova, jeho priateľka Anna Durycká, odišla z Moskvy do Kyjeva. Na Twitteri to oznámil hovorca ukrajinského ministerstva zahraničia.

Ešte predtým v ruskej televízii Dožď opísala minúty hrôzy, ktoré prežila v piatok večer blízko Kremľa, kde neznámy páchateľ zastrelil jej priateľa. „Som vo veľmi zlom psychickom stave. Cítim sa zle… Nikoho som nevidela. Neviem skadiaľ prišiel, bol za mojím chrbtom,“ povedala ukrajinská modelka.

Durycká pôsobila rozrušene a viackrát hovorila, že sa nechce o incidente rozprávať. Putinovho kritika a jedného z lídrov ruskej opozície zavraždili štyrmi strelnými ranami, keď spolu kráčali po moste cez rieku Moskva. Útočník podľa nej nastúpil do prechádzajúceho bieleho auta a uháňal preč. Nevidela jeho tvár a ani poznávaciu značku vozidla.

Obrazom: Putinovho kritika zastrelili v centre Moskvy

Po tragédii podľa vlastných slov zostala v moskovskom byte svojich priateľov, kde ju strážili policajti a nemohla sa slobodne pohybovať a už vtedy hovorila, že sa chce vrátiť domov na Ukrajinu.

„Povedala som im všetko možné, neviem prečo som stále na ruskom území, keď chcem ísť domov k mame, ktorá je chorá a… vo veľmi zlom psychickom rozpoložení,“ hovorila mladá Ukrajinka a pokračovala: „Tri dni ma v policajných autách vozili k vyšetrovateľom a vypytovali sa ma. A nikto mi nepovedal, kedy budem môcť ísť a prečo ma stále držia.“

Špekulácie, že za profesionálny útok na Nemcova, ktorý sa odohral v centre Moskvy, môže žiarlivý milenec politikovi priatelia aj kolegovia zamietli ako nepravdepodobný. Durycká sa s Nemcovom poznala tri roky. Vyjadrila sa, že ju vypočúvali ako svedka nie ako podozrivého.

Nemcova pochovali v utorok popoludní na moskovskom Trojekurovskom cintoríne, Jeho pohreb sprevádzali kontroverzie vo veci účasti niektorých zahraničných hostí. Dopoludnia sa s ním v priestoroch moskovského centra Andreja Sacharova, kde jeho telo vystavili, lúčili tisícky ľudí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Boris Nemcov
Firmy a inštitúcie WBN