Čína privíta svetových lídrov, oslávia výročie konca vojny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Si Ťin pching
Nový čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: SITA/AP

PEKING 3. marca (WEBNOVINY) – Čína si tento rok pripomenie 70. výročie skončenia druhej svetovej vojny prehliadkou ozbrojených síl a ďalšími podujatiami za účasti predstaviteľov krajín, ktoré boli do nej zapojené. Podľa vyhlásenia čínskeho ministerstva zahraničných vecí zverejneného v pondelok večer bude na oslavy dohliadať prezident Si Ťin-pching a medzi zúčastnenými svetovými lídrami by sa mali objaviť aj predstavitelia okolitých štátov.

Konkrétny zoznam rezort neuviedol, podujatia sa však budú pravdepodobne týkať i Japonska, ktorého vzťahy s Čínou sú dlhodobo narušené. Japonci totiž podľa Pekingu doteraz neodčinili okupáciu čínskych území pred vypuknutím vojny a počas nej, zatiaľ čo v uplynulých dvoch rokoch sa vyostril medzi krajinami spor o neobývané súostrovie vo Východočínskom mori.

Prezident Si a japonský premiér Šinzo Abe sa stretli ešte v novembri, keď využili spoločnú účasť na summite Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce (APEC) v Pekingu.

„Dúfame, že tieto spomienkové aktivity pomôžu pripomenúť všetkým dobrosrdečným národom túžbu a snaženie o mier a podnietia ich k spolupráci, aby zabránili zopakovaniu tejto historickej tragédie a zachovali výsledky druhej svetovej vojny,“ vyhlásila čínska diplomacia s tým, že Číňania vo vojne „položili obrovskú obeť“.

Oslavná vojenská prehliadka v Pekingu sa uskutoční pravdepodobne v septembri a bude prvou, odkedy Si koncom roka 2012 nastúpil do čela čínskej komunistickej strany a ozbrojených síl, na čo sa stal začiatkom roka 2013 prezidentom. Nemenované zdroje agentúry Reuters tvrdia, že vojsko už začalo podujatie tajne nacvičovať.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Si Ťin-pchingŠinzo Abe