Sme schopní preventívne zaútočiť proti USA, varuje KĽDR

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Cvičná ostrá streľba Severnej Kórey
Severná Kórea odštartovala v pondelok cvičnú ostrú streľbu zo svojho západného pobrežia do Žltého mora. Foto: SITA/AP

ŽENEVA 3. marca (WEBNOVINY) – Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Su-jong v utorok vyhlásil, že jeho krajina je schopná odraziť „neustále sa zvyšujúcu hrozbu jadrového útoku“ Spojených štátov vlastným preventívnym útokom, ak to bude nutné.

Minister v zriedkavom prejave na konferencii OSN o odzbrojovaní v Ženeve označil spoločné vojenské cvičenia Južnej Kórey a Spojených štátov za neslýchane provokatívne s potenciálom vyvolať vojnu.

Severná Kórea chce posilniť jadrový program

„Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) nezostáva nič iné, ako posilniť svoj jadrový program, aby mohla čeliť čoraz väčšej jadrovej hrozbe zo strany Spojených štátov. KĽDR je v súčasnosti dostatočne silná na to, aby odstrašila Spojené štáty a vykonala preventívny útok, ak to bude potrebné,“ uviedol Ri Su-jong.

Jeho vyjadrenia sú v súlade s postojom KĽDR ku každoročným spoločným vojenským cvičeniam Spojených štátov a Južnej Kórey, ktoré Pchjongjang pokladá za prípravu na vojnu, ako aj častými slovnými hrozbami.

KĽDR vystrelila rakety

Ako prejav odporu voči zmieneným vojenským cvičeniam KĽDR v pondelok vystrelila zo svojho západného pobrežia dve rakety krátkeho doletu, len niekoľko hodín pred plánovaným začiatkom cvičení. Rakety leteli asi 490 kilometrov zo západného mesta Nampo a dopadli do mora východne od Kórejského polostrova.

Proti činu protestovala Južná Kórea i Japonsko, podľa ktorých boli neohlásené rakety hrozbou pre bezpečnosť vo vzduchu i na mori a označili ich preto za provokáciu.

Na margo napätých vzťahov Severnej a Južnej Kórey minister v spomínanom utorňajšom prejave povedal, že KĽDR vynaloží všetko svoje úsilie na to, aby v nich ešte tento rok nastala veľká zmena.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať