Snowden je pripravený ísť do USA, ak bude jeho proces férový

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Snowden
Edward Snowden Foto: SITA/AP

MOSKVA 3. marca (WEBNOVINY) – Edward Snowden by sa vrátil späť do Spojených štátov, ak by si bol istý, že tam bude čeliť spravodlivému procesu. V utorok to povedal jeho právnik Anatolij Kučerena. „Edward Snowden je pripravený vrátiť sa do USA, avšak pod podmienkou, že mu bude zaručený férový a nestranný proces,“ povedal Kučerena, ktorého citovala ruská tlačová agentúra TASS.

Právnik tiež uviedol, že dostal list od amerického generálneho prokurátora, v ktorom sľubuje, že Snowdenovi v prípade návratu nehrozí žiadny trest smrti. Žiada však navyše aj záruku spravodlivého súdu. Podľa Kučerenu má Snowden tím ruských a amerických právnikov a chcel by už ísť domov do USA. „Rozmýšľa o tom. Chcel by sa vrátiť domov a my spravíme všetko pre to, aby mu to bolo umožnené,“ dodal.

Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) sa stal známym v júni 2013 vďaka odhaleniu tajných programov sledovania internetovej a telefonickej komunikácie, pričom informácie ponúkol vybraným médiám.

Azyl v Rusku dostal po tom, ako počas presunu z Hongkongu na Kubu uviazol na jednom z moskovských letísk. Odmietanie vydať ho americkým orgánom je jednou z mnohých záležitostí narúšajúcich vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú momentálne najhoršie za uplynulé roky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Edward Snowden