Unesené Češky môžu byť podľa Pakistancov v Afganistane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Únos dvoch Češiek
Humpálová a Chrástecká sa na jar 2013 vydali na cestu do Indie, kde chceli pobudnúť dva mesiace. Foto: youtube.com

PRAHA 3. marca (WEBNOVINY) – Do prípadu Češiek, ktoré pred dvoma rokmi uniesli ozbrojenci v Pakistane, sa zrejme zapojí i Afganistan. Češky by sa totiž mohli nachádzať práve na afganskom území. Hana Humpálová a Antonie Chrástecká zmizli v pakistanskej provincii Balúčistán 13. marca 2013.

„Existuje silné podozrenie, že únoscovia schovávajú tieto dve ženy v Afganistane,“ uviedol riaditeľ pakistanského Národného úradu pre krízové situácie (NCMC) Saúd Azíz. Predseda pakistanskej parlamentnej komisie poveril Azíza vypracovaním podrobnej správy o unesených Češkách, ktorá by mala byt hotová za 15 dní, uvádza webová stránka iDNES.cz.

Pakistanské úrady zrejme požiadajú o pomoc Kábul v súvislosti s videom, v ktorom únoscovia navrhujú výmenu zadržiavaných Češiek za väznenú neurologičku, informoval pakistanský server Dawn. Z videa je podľa pakistanskej strany zrejmé, že mohlo byť natočené na afganskom území. Oficiálne zapojenie do pátrania a prípadného vyjednávania však musí schváliť afganská vláda.

Humpálová a Chrástecká sa na jar 2013 vydali na cestu do Indie, kde chceli pobudnúť dva mesiace. Do Indie však nedocestovali. V Pakistane ich neznámi ozbrojenci uniesli napriek tomu, že cestovali s ozbrojeným strážcom.

Na verejnosti sa predvlani objavili dve videá, na ktorých hovoria obe unesené. Ozbrojenci požadujú prepustenie pakistanskej neurologičky Áfije Siddikíovej, ktorá študovala v USA. Po štúdiách sa vrátila do Pakistanu a začala pracovať pre al-Kájdu. V USA ju zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antonie ChrásteckáHana Humpalová