Bol to on, vyhlásila obhajoba na súde s bostonským útočníkom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Džochar_Carnajev
Džochar Carnajev je podozrivý z útokov v Bostone. Foto: SITA, AP

BOSTON 4. marca (WEBNOVINY) – Obhajcovia muža podozrivého z útokov na bostonský maratón začali dlho očakávaný proces v stredu prekvapivým vyhlásením: „Bol to on“.Dvadsaťjedenročný etnický Čečenec Džochar Carnajev je obvinený zo zabitia troch ľudí vrátane osemročného chlapca a zranenia 264 ďalších dvoma podomácky vyrobenými bombami vytvorenými z tlakových hrncov. Proces má stanoviť, či je vinný z najhoršieho masového útoku na území Spojených štátov od 11. septembra 2001. V prípade usvedčenia hrozí Carnajevovi trest smrti.

Obrazom: Výbuch na Bostonskom maratóne

Prominentná obhajkyňa Judith Clarková súdnej porote v úvodnej reči povedala, že strojcom útoku bol brat obvineného Tamerlan Carnajev a Džochar bol spolupáchateľ. „Bol to Tamerlan Carnajev, ktorý sa sám zradikalizoval. Bol to Džochar, ktorý ho nasledoval,“ uviedla Clarková. Dôkazy podľa jej slov ukážu, že „Tamerlan plánoval a riadil akciu a zapojil svojho brata do tejto série strašných činov“.

Dodala tiež, že to bol Džochar, kto zabil Tamerlana. Neúmyselne ho údajne zrazil autom, keď sa obaja snažili utiecť polícii. Žalobca William Weinreb predtým opísal ako obvinený spolu s bratom prezieravo vybrali miesta útokov s cieľom potrestať Američanov za vojenské akcie v moslimských krajinách. „Veril, že je vojakom v svätej vojne proti Američanom,“ povedal o Džocharovi Weinreb.

K útokom došlo 15. apríla 2013 počas maratónu, na ktorom sa zúčastňovali bežci z celého sveta. Tri dni neskôr, keď sa Džochar a jeho starší brat Tamerlan pokúšali utiecť z mesta, podľa federálnych prokurátorov zastrelili ešte aj univerzitného policajta. Tamerlan zahynul ešte v tú noc, Džochara zatkli 19. apríla 2013, keď ho polícia objavila ukrytého v člne na jednom dvore. Rozsiahla policajná operácia vtedy ochromila prakticky celý Boston.

Carnajev
Foto: SITA/AP

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Džochar Carnajev