Na Ukrajine sú tisíce ruských vojakov, tvrdia Američania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

BERLÍN/WASHINGTON/PARÍŽ 4. marca (WEBNOVINY) – Armáda USA odhaduje, že proruských separatistov na východe Ukrajiny podporuje približne 12-tisíc vojakov z Ruska.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Počas utorňajšieho vystúpenia v Berlíne to vyhlásil veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges, podľa ktorého v ukrajinských separatistických oblastiach Rusko nasadzuje vojenských poradcov, vojakov obsluhujúcich zbrane a bojové jednotky.

Moskva obvinenia poprela

Generálporučík tiež tvrdí, že ďalších 29-tisíc ruských vojakov sa nachádza na polostrove Krym, ktorý Moskva pred rokom anektovala, a 50-tisíc je pripravených na ruskej strane hranice s Ukrajinou pre prípad, že by separatisti utrpeli významnú porážku v bojoch proti ukrajinskej armáde.

Moskva obvinenia z vojenskej podpory separatistov opakovane poprela, zatiaľ čo Kyjev a krajiny Západu vyhlasujú, že majú nevyvrátiteľné dôkazy.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

Američania zvažujú dodanie zbraní Ukrajine

Prezident USA Barack Obama v utorok rokoval o ukrajinskej kríze s európskymi lídrami prostredníctvom videokonferencie. Podľa vyhlásenia kancelárie francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda, ktorý bol jedným z účastníkov, rozhovor viedol k všeobecnej zhode, že v prípade vážneho porušovania dohôd z bieloruského Minsku bude potrebná „dôrazná reakcia medzinárodného spoločenstva.“

Okrem Hollanda s Obamom hovorili aj britský premiér David Cameron, nemecká kancelárka Angela Merkelová, taliansky premiér Matteo Renzi a stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Spojené štáty medzitým vyhlásili, že naďalej zvažujú poskytnutie zbraní Kyjevu, hoci vládne a separatistické sily na východe Ukrajiny v prevažnej miere dodržiavajú nové prímerie.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Angela MerkelováBarack ObamaDavid CameronDonald TuskMatteo Renzi