Video: V Donecku vybuchla baňa, zomrelo 33 ľudí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ukrajina
Jednou z uhoľných baní v Donecku na nepokojnom východe Ukrajiny v stredu nadránom otriasol výbuch, ktorý v nej usmrtil údajne až 32 pracovníkov. Foto: SITA/AP

DONECK 5. marca (WEBNOVINY) – Stredajší výbuch plynu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny si vyžiadal 33 obetí. Potvrdili to tamojší záchranári po nejasnostiach, ktoré sprevádzali incident v nepokojnej oblasti, kde sa už takmer rok bojuje.

Poslancov ukrajinského parlamentu o tragédii informoval jeho predseda Volodymyr Hrojsman, zatiaľ čo separatistická Donecká tlačová agentúra citovala vyhlásenia predstaviteľky záchrannej služby, podľa ktorej nehodu v Bani O. F. Zasjadka nespôsobilo ostreľovanie.

Obrazom: Doneckom otriasol výbuch bane, zomreli desiatky ľudí

Uviedla, že v podzemí vybuchla nahromadená zmes plynu a vzduchu, čo je pri podobných udalostiach bežnou príčinou. Na mieste údajne stále pokračujú záchranné operácie a separatisti zatiaľ potvrdili jednu obeť.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Separatistické úrady uviedli, že výbuch nastal v hĺbke vyše 1000 metrov a v bani v tom čase pracovalo 230 ľudí. Podľa zverejneného vyhlásenia 14 z nich previezli do zdravotných stredísk v Donecku.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

Ukrajinská vláda, ktorá vo februári uzavrela so separatistami nové prímerie, ich po nehode obvinila z blokovania záchrannej operácie. Podľa vyhlásenia premiéra Arsenija Jaceňuka totiž „ruskí teroristi“ neumožnili prístup záchranárom vyslaným orgánmi Kyjeva. Zranených baníkov previezli do zdravotných stredísk v Donecku a viacerí z nich sú údajne vo vážnom stave.

Doneck je známy ako jedno z hlavných ohnísk separatistického povstania na východe Ukrajiny a v uplynulých mesiacoch bol miestom prudkých bojov. Baňa O. F. Zasjadka je v prevádzke už 57 rokov a ťažba uhlia tu pokračuje i napriek konfliktu v Doneckej a Luhanskej oblasti. V roku 2007 výbuch v podzemí usmrtil 106 baníkov.

Video: Doneckou baňou otriasol výbuch

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Volodymyr Hrojsman