Izraelský premiér neponúkol žiadnu alternatívu, tvrdí Obama

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Austrália hostí summit top ekonomík sveta
Americký prezident Barack Obama počas summitu G20 v austrálskom Brisbane. Austrália, Brisbane, 15. novembra 2014. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 4. marca (WEBNOVINY) – Americký prezident Barack Obama reagoval ostro na prejav izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, v ktorom kritizoval jeho politiku smerom k Iránu.

V prejave ku Kongresu Netanjahu varoval, že v súčasnosti prerokúvaná dohoda o iránskom jadrovom programe by mohla skôr „vydláždiť cestu pre bombu“, ako ju zablokovať. Obama však povedal, že izraelský premiér neponúkol žiadnu alternatívu.

Návšteva Netanjahua bola od začiatku kontroverná

„Alternatívou, ktorú premiér ponúka, je žiadna dohoda, pričom v tomto prípade Irán okamžite začne pokračovať vo svojom programe,“ povedal Obama. Sankcie samotné sú podľa neho bez ponúknutia alternatívnej cesty nedostačujúce.

Ďalší vplyvní demokrati a Irán Netanjahua rovnako kritizovali. Návšteva izraelského lídra bola od začiatku kontroverzná, pretože ho pozval republikánsky predseda Snemovne reprezentantov bez konzultácie s Bielym domom. Obama oznámil, že sa s Netanjahuom počas jeho návštevy nestretne, keďže sa odohráva príliš blízko k dátumu izraelských volieb. Rokovania o jadrovom programe Teheránu sa blížia k rozhodujúcemu termínu, keďže koncom marca má byť dosiahnutá rámcová politická dohoda.

Iránsky režim je rovnako radikálny, ako aj vždy bol, tvrdí Netanjahu

Počas najočakávanejšieho prejavu zahraničného lídra v americkom Kongrese za posledné roky Netanjahu povedal, že iránsky režim je „rovnako radikálny, ako aj vždy bol“ a je „hrozbou pre celý svet“.

Teherán bude podľa neho vždy nepriateľom Ameriky a varoval preto USA pred spoluprácou s krajinou s „hlboko zakoreneným militantným islamom“. Pokiaľ teraz prerokúvanú dohodu Irán akceptuje, mu nezabráni mu to, aby vyrobil jadrové zbrane, ale naopak „vydláždi cestu pre bombu“, tvrdí izraelský líder.

Netanjahu sa sporí s Obamovou administratívou pre rokovania s Iránom o jeho jadrovom programe a chce za každú cenu dosiahnuť zablokovanie možnej dohody s Teheránom. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaBenjamin Netanjahu