NATO poslalo flotilu do Čierneho mora, Rusi majú cvičenie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Loď, torpédo
Foto: SITA/ AP

BRUSEL 5. marca (WEBNOVINY) – Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo začatie rozsiahlych vojenských cvičení vo viacerých oblastiach na juhu krajiny vrátane troch sporných území.

Podľa údajov, ktoré zverejnila tlačová agentúra Interfax, akcia potrvá do 10. apríla, pričom sa do nej zapoja sily v Južnom a Severokaukazskom federálnom okruhu, ale aj na ruských základniach v Arménsku, v gruzínskych separatistických oblastiach Abcházsko a Južné Osetsko považovaných Moskvou za nezávislé štáty ako aj na Kryme anektovanom v marci minulého roka. Správa hovorí o nasadení vyše 2000 jednotiek protivzdušnej obrany a 500 kusov výzbroje.

Severoatlantická aliancia v rovnakom čase oznámila príchod flotily šiestich lodí do Čierneho mora, kde sa majú v najbližších dňoch konať manévre za účasti Bulharska, Rumunska a Turecka. Podľa zverejneného vyhlásenia ide o reakciu na „ruskú asertivitu“ v období napätých vzťahov medzi Moskvou a Západom v dôsledku krízy na Ukrajine.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Anatolij Antonov na tlačovej konferencii nesúvisiacej s cvičeniami vyhlásil, že aktivity NATO na hraniciach krajiny prekonávajú všetko, čo podniká ruská armáda. „Štáty NATO využívajú situáciu na juhovýchode Ukrajiny ako zámienku na… postupovanie vpred, bližšie k hraniciam Ruska,“ citovala predstaviteľa agentúra Interfax.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie NATO Organizácia Severoatlantickej zmluvy