Lídri Snemovne tlačia na Obamu, aby Ukrajincom poslal zbrane

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Barack Obama
Americký prezident Barack Obama zvažuje schválenie zbraní pre Ukrajinu. Foto: SITA/AP

WASHINGTON 5. marca (WEBNOVINY) – Predseda Snemovne reprezentantov John Boehner a ďalší vplyvní republikánski a demokratickí členovia dolnej komory parlamentu vyzvali amerického prezidenta Baracka Obamu, aby rýchlo schválil zbrane pre Ukrajinu, ktorá bojuje proti proruským separatistom na východe.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

„Žiadame Vás o rýchle schválenie dodatočnej pomoci pre Ukrajinu, aby mohla brániť svoje suverénne územie,“ uvádza sa v liste datovanom na stredu. Lídri snemovne v ňom žiadajú dodanie „smrtiacich obranných vojenských systémov.“

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

List nasleduje po minulotýždňovom stretnutí Boehnera a ďalších členov Kongresu s ukrajinskými poslancami. Spojené štáty už poslali v uplynulých mesiacoch Ukrajine milióny v podobe bezpečnostnej a humanitárnej pomoci.

Obama a európski lídri zvažujú ďalšie kroky v rámci riešenia ukrajinského konfliktu vrátane možného poskytnutia zbraní ako aj dodatočných sankcií proti Moskve pre jej podporu povstalcov.

Americkí zákonodarcovia na oboch stranách politického spektra vyjadrili frustráciu nad váhaním Obamu poslať zbrane Ukrajine napriek tomu, čo vnímajú ako očividnú ruskú agresiu. Senát aj Snemovňa minulý rok jednoznačne schválili zákon oprávňujúci Obamu k takémuto kroku.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Barack ObamaJohn Boehner