Sýrska armáda zabila vodcu spriazneného s al-Kájdou

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojak turecko syria
Foto: ilustračné, SITA/AP

NEW YORK 6. marca (WEBNOVINY) – Pri operácii sýrskej armády zahynul vo štvrtok jeden z lídrov islamistickej skupiny Front an-Nusra napojenej na al-Kájdu, uviedli miestne média. Abú Humam al-Šámí bol v čase výbuchu práve na stretnutí vedenia skupiny v provincii Idlib.

Povstalecké zdroje udávajú, že pri explózii zahynuli minimálne ďalší traja velitelia. Sýrska spravodajská agentúra (SANA) uviedla, že al-Šámí a ďalší traja lídri skupiny an-Nusra boli zabití vo vojenskej operácii počas stretnutia v dedine Hobait v provincii Idlib.

Informácie si protirečia

Povstalecké zdroje však uvádzajú, že stretnutie sa konalo v inej dedine, asi 100 kilometrov severne od Hobaitu. Na tieto protichodné informácie, ktoré je ťažké overiť, poukázala Sýrska organizácia pre monitorovanie ľudských práv, ktorá vojnu dlhodobo sleduje. Líšia sa aj v informáciách o samotnej operácii. Povstalci uvádzajú, že veliteľ zomrel pri nálete, pričom armáda vyhlasuje, že v priebehu posledných 24 hodín žiaden nálet v provincii neuskutočnila, no vykonala niekoľko útokov.

Skupina Front an-Nusra sa zmocnila provincie Idlib v posledných mesiacoch, pričom územie prebrala z rúk hlavných sýrskych povstaleckých skupín podporovaných Západom. Lídri skupiny v súčasnosti zvažujú odtrhnutie sa od al-Kájdy a vytvorenie novej skupiny, ktorú by podporili štáty v okolí perzského zálivu, s cieľom zvrhnúť prezidenta Baššára al-Asada .

Bezpečnostná rada bude hlasovať o zákaze chlóru v Sýrii

Bezpečnostná rada OSN bude v piatok hlasovať o americkom návrhu zákazu používania chemickej látky chlór v rámci Sýrie, kde už štyri roky prebieha povstanie voči vláde prezidenta Baššára al-Asada. Podľa štvrtkových informácií agentúry Reuters by v prípade porušenia hrozilo medzinárodné trestné stíhanie.

Osud amerického návrhu je v rukách predovšetkým stálych členov 15-členného výkonného orgánu OSN disponujúcich právom veta. Patrí medzi ne aj Rusko, tradičný spojenec Sýrie. Jej prezident použitie chlóru odmietol a navyše splnil dohodu, na základe ktorej sa jeho režim minulý rok zbavil všetkých chemických zbraní. Medzi ne sa však chlór nezaraďuje.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v septembri zverejnenej správe uviedla, že začiatkom roka 2014 sa tri dediny na severe Sýrie „opakovane a systematicky“ stali terčom použitia chlóru. OPCW dospela k tomuto záveru po vyhodnotení desiatok svedeckých výpovedí, no na vinníka neukázala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Al-KájdaBR OSN Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov