Únia je pripravená rýchlo konať, Rusom hrozia ďalšie sankcie

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vojnou zmietaná Ukrajina
Na východe Ukrajiny panuje prerušovaný mier, ktorý ľudia využívajú aj na to, aby opustili svoje domovy. Kyjev v piatok obvinil Rusko s vysielania ďalších tankov a vojakov na východ Ukrajiny. Do nepokojnej oblasti podľa hovorcu ukrajinskej armády prešlo 20 tankov, desať protiraketových systémov a niekoľko autobusov s vojakmi, Ukrajina, 20. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

VARŠAVA 6. marca (WEBNOVINY) – Britský šéf diplomacie Philip Hammond v piatok povedal, že Európska únia by mohla pripraviť ďalšie sankcie na Rusko za ich zapojenie sa do ukrajinského konfliktu. EÚ tak môže urobiť rýchlo v prípade, ak bude porušovaná dohoda z Minska. Kyjev a proruskí separatisti sa obviňujú z násilností od uzavretia prímeria vyzývajúceho na stiahnutie ťažkých zbraní z frontovej línie na východe Ukrajiny.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

V extrémnom prípade môže byť Rusko vylúčené zo systému SWIFT

„Európska únia bude jednotná v otázke sankcií, ktoré musia trvať až do úplného súladu s prímerím z Minska,“ povedal Hammond. „Pripravíme nové sankcie, ktoré bude možné rýchlo implementovať v prípade pokračovania ruskej agresie alebo neplnenia minských dohôd.“ Hammond tiež uviedol, že Británia nemá plány na poskytnutie zbraní Kyjevu, no „nič v budúcnosti nevylučuje“, keďže situácia na Ukrajine je stále dynamická.

Na spoločnej konferencii s britským náprotivkom vo Varšave poľský minister zahraničia Grzegorz Schetyna povedal, že sankcie by mohli byť uvalené na Rusko napríklad v prípade útokov separatistov na ukrajinské prístavné mesto Mariupoľ, no Rusko by bolo napríklad vylúčené z platobného systému SWIFT len v extrémnom prípade.

Obrazom: Vojnou zmietaná Ukrajina

Únia robí pre Ukrajinu dosť

Šéfka zahraničnej politiky EÚ Federica Mogheriniová sa v piatok vyslovila proti poskytnutiu „smrtiacich“ zbraní Ukrajine, ktorej vláda bojuje proti separatistickému povstaniu na východe krajiny. Podľa Mogheriniovej „Európska únia robí pre Ukrajinu dosť“, pričom vyjadrila presvedčenie, že jediným riešením je implementácia mierových dohôd uzavretých v Minsku. Ukrajina podľa nej v súčasnej situácii potrebuje nielen plné dodržiavaie jej suverenity a územnej celistvosti, ale aj mier a pokoj zbraní.

Vyjadrila sa tak v reakcii na výzvy niektorých amerických zákonodarcov, aby Spojené štáty poskytli zbrane ukrajinskej vláde na boj proti separatistom. Prezident Barack Obama sa k týmto výzvam zatiaľ nevyjadril a povedal, že jeho vláda túto možnosť zvažuje. Proti poskytnutiu zbraní Ukrajine sa opakovane tvrdo vyslovila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

EÚ je podľa Mogheriniovej pripravená zvýšiť sankcie voči Rusku pre ukrajinský konflikt, prioritou je však pre ňu upevnenie krehkého prímeria dohodnutého v Minsku. Povedala, že v súčasnosti je potrebné najmä posilniť monitorovanie prímeria pozorovateľmi z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Otázka zrušenia sankcii však podľa nej napriek istým známkam zlepšenia zatiaľ nepripadá do úvahy. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z podpory separatistov formou dodávok zbraní a vojakov na východ Ukrajiny. Rusko obvinenia opiera.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováBarack ObamaFederica MogheriniováPhilip Hammond