Snowden sa chce vrátiť do Ženevy, Švajčiarov požiadal o azyl

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Edward Snowden
Bývalý spolupracovník tajných služieb USA Edward Snowden. Foto: archívne, SITA/AP

MOSKVA 6. marca (WEBNOVINY) – Edward Snowden oficiálne požiadal Švajčiarsko o udelenie azylu, pretože by sa podľa vlastných slov rád vrátil do Ženevy, kde kedysi pracoval v utajení pre Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

„Strašne rád by som sa vrátil do Švajčiarska, niektoré z mojich najkrajších spomienok sú zo Ženevy. Je to úžasné miesto,“ uviedol vo štvrtok v noci prostredníctvom videokonferencie počas Medzinárodného filmového festivalu a fóra o ľudských právach.

Podľa jeho názoru by Švajčiarsko bolo skvelou politickou voľbou pre svoju „históriu neutrality“. Snowden povedal, že požiadal o azyl 21 krajín strednej a západnej Európy po tom, čo mu Spojené štáty zrušili pas. „Bohužiaľ žiadna krajina nepovedala áno,“ podotkol a pripísal to vplyvu americkej administratívy. Snowden pracoval v Ženeve od marca 2007 do februára 2009, pričom na starosti mal odpočúvanie komunikačných systémov.

Snowden pracujúci v minulosti pre americkú Národnú bezpečnostnú agentúru (NSA) sa stal známym v júni 2013 vďaka odhaleniu tajných programov sledovania internetovej a telefonickej komunikácie, pričom informácie ponúkol vybraným médiám. Azyl v Rusku dostal po tom, ako počas presunu z Hongkongu na Kubu uviazol na jednom z moskovských letísk.

Odmietanie vydať ho americkým orgánom je jednou z mnohých záležitostí narúšajúcich vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, ktoré sú momentálne najhoršie za uplynulé roky. Nedávno Snowden povedal, by sa vrátil späť do Spojených štátov, ak by si bol istý, že tam bude čeliť spravodlivému procesu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Edward Snowden