Nálety egyptskej armády usmrtili na Sinaji 25 militantov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Referendum v Egypte je aj o odtlačkoch
V Egypte všade vejú zástavy. S obľubou ich nosia aj hrdé deti. Foto: SITA/AP

AL-ISMÁÍLÍJA 6. marca (WEBNOVINY) – Nálety egyptskej armády usmrtili v uplynulých dvoch dňoch najmenej 25 islamských militantov na severe polostrova Sinaj, uviedli bezpečnostné zdroje.

Nálety v piatok zasiahli dva domy južne od mesta Šajch Zuvajd pričom zabili minimálne 10 militantov zo skupiny Ansár Bajt al-Makdis v súčasnosti nazývanej Provincia Sinaj, ktorá podlieha Islamskému štátu. Minimálne 14 ďalších militantov bolo pri útoku zranených. Vo štvrtok nálety v rovnakej oblasti usmrtili 15 militantov.

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí označuje militantov zo Sinaja za „existenčnú hrozbu“ vzhľadom na to, že od zosadenia jeho proislamského predchodcu Muhammada Mursího v roku 2013 už pozabíjali stovky policajtov a vojakov.

Egypt sa okrem ťaženia proti sinajským povstalcom systematicky snaží potlačiť prívržencov Moslimského bratstva, ale aj iných politických oponentov naprieč celou krajinou. As-Sísí vo štvrtok vymenil ministra vnútra a do funkcie dosadil generála vo výslužbe, ktorý má prax s bojom proti náboženskému extrémizmu.

Skupina Ansár Bajt al-Makdis (Pomocníci Jeruzalema) so základňou na Sinaji je najaktívnejšou egyptskou militantnou skupinou. Minulý rok si zmenila meno na Provincia Sinaj a deklarovala vernosť Islamskému štátu, džihádistom, ktorí okupujú časti Iraku a Sýrie. Prihlásila sa tiež k zodpovednosti za útoky na severnom Sinaji, ktoré si koncom januára tohto roku vyžiadali okolo 30 obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Abd al-Fattáh as-Sísí
Firmy a inštitúcie Islamský štát