Zmiznutie lietadla duchov zostáva záhadou, už uplynul rok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Za zmiznuté malajzijské lietadlo sa modlí celý svet
Lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines zmizlo bez stopy v sobotu 8. marca. Za jeho nájdenie sa modlí celý svet. Odkazy pribúdajú na letisku v Kuala Lumpure. Foto: SITA/AP

KUALA LUMPUR 8. marca (WEBNOVINY) – Presne pred rokom zmizol malajzijský stroj s 239 osobami. Stalo sa tak za dodnes neobjasnených okolností počas letu z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Všetko o lietadle duchov sa dozviete

TU

Vlády troch krajín, ktorých sa najviac dotklo minuloročné zmiznutie malajzijského lietadla, deklarovali v nedeľu záväzok pokračovať v pátraní po lete MH370 napriek jeho neúspešnosti. Malajzijský premiér Nadžíb Razak uviedol, že jeho krajina v spolupráci s USA, Britániou, Čínou či Francúzskom nepoľaví v hľadaní nezvestného stroja.

Vyjadril zároveň presvedčenie, že sa podarí objasniť jeho osud. K pokračovaniu akcie sa v nedeľu zaviazala aj vláda Číny, keďže na palube boli desiatky jej občanov. Rovnaký sľub dal verejnosti aj austrálsky premiér Tony Abbott.

Obrazom: Malajzijské lietadlo, ktoré zmizlo ešte v marci minulého roka

Podľa jeho slov sa pátranie presunie na odlišnej oblasti, ak sa v tej súčasnej nič nepodarí objaviť. Ako povedal Abbott, „dlhujeme rodinám mŕtvych a cestujúcej verejnosti urobiť všetko, aby sme rozumne rozlúštili túto záhadu“.

Vyšetrovatelia tvrdia, že lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines sa po strate kontaktov a komunikačných zariadení nad Juhočínskym morom otočilo a zamierilo do odľahlých oblastí Indického oceánu. Pátranie prebieha už niekoľko mesiacov západne od Austrálie a jeho úspech je otázny, pričom austrálska vláda už avizovala jeho čoskoré zrušenie. Akcia už stála viac ako 40 miliónov dolárov, pričom náklady si Austrália delí spoločne s Malajziou.

Obrazom: Smútiace rodiny, ktoré doteraz nemajú informácie o svojich najbližších

Nejasnosť situácie je živnou pôdou pre rôzne teórie vrátane jeho zostrelenia pre obavy z teroristického útoku. Malajzijská vláda však celú vec koncom januára označila za nehodu, čím vydláždila cestu vyplateniu kompenzácií rodinám obetí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Tony Abbott