Dav v Maďarsku sa búril proti korupcii, chcel hlavu Orbána

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Maďarsko

BUDAPEŠŤ 9. marca (WEBNOVINY) – Maďarská opozičná strana Együtt (Spolu) zorganizovala v nedeľu podvečer v centre Budapešti protikorupčnú demonštráciu, na ktorej sa podľa informácii agentúry MTI zúčastnilo asi 3000 ľudí. Politička Zsuzsanna Szelenyiová prítomným povedala, že „korupcia je rakovinou maďarskej politiky posledných desaťročí“ a dodala, že premiér Viktor Orbán je zatiaľ najskorumpovanejším lídrom, akého Maďarsko malo od zmeny politického systému v rokoch 1989-90.

Podpredseda strany Együtt Péter Juhász na demonštrácii vyhlásil, že „najväčším problémom Maďarska nie je ani tak korupcia sama o sebe, ale to, že celý štát ukradol a zhltol Fidesz“. Nedeľná demonštrácia však podľa neho ukázala, že aj napriek celkovej roztrieštenosti je maďarská opozícia ešte vždy schopná spojiť sa a protestovať po boku obyčajných ľudí. Juhász uviedol, že sa chystá požiadať opozičné strany, aby spojili svoje sily a 28. marca zorganizovali celonárodnú demonštráciu.

Politička Rebeka Szabóová zo strany Párbeszéd Magyarországért (Dialóg pre Maďarsko), ktorá sa na demonštrácii tiež zúčastnila, prítomným povedala, že na to, aby sa zamedzilo korupcii, je potrebná zmena zákonov. Demonštrujúci dav požadoval odstúpenie Orbána. S transparentmi hlásajúcimi „zastavme korupciu“ a vlajkami EÚ a Maďarska sa presúval pozdĺž Andrássyho ulice smerom k námestiu Oktogon.

Obrazom: Stovky ľudí protestovalo v Maďarsku proti návšteve Putina

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viktor Orbán