Afganskú ženu zlynčoval dav, brutálny čin vyvolal protesty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Afganskú ženu zlynčoval dav
Ženu používajúcu meno Farchunda pred mešitou ubili na smrť, na čo jej telo zhodili zo strechy, prešli autom, zapálili a hodili do rieky. Pohreb, na ktorom niesli rakvu ženské aktivistky, mal medzi Afgancami veľkú odozvu. Foto: SITA/AP

KÁBUL 23. marca (WEBNOVINY) – Stovky Afgancov v pondelok protestovali v hlavnom meste Kábul po udalosti z minulého týždňa, keď dav ľudí pred jednou z miestnych mešít zlynčoval ženu falošne obvinenú z pálenia Koránu. Demonštranti sa zhromaždili pri mieste incidentu a požadovali od vládnych orgánov, aby stíhali všetky zodpovedné osoby.

Obrazom: Zlynčovanie ženy v Afganistane vyvolalo protesty

Dvadsaťsedemročnú náboženskú učenkyňu používajúcu meno Farchunda minulý štvrtok pred mešitou ubili na smrť, na čo jej telo zhodili zo strechy, prešli autom, zapálili a hodili do rieky.

Nedeľňajší pohreb, na ktorom niesli rakvu ženské aktivistky, mal medzi Afgancami veľkú odozvu. Predstavitelia polície medzitým vyhlásili, že tvrdenia o pálení Koránu sú nepravdivé a žena trpela nešpecifikovanou psychickou chorobou.

Afganský prezident Ašraf Ghaní, ktorý je momentálne na prvej štátnej návšteve USA, udalosť ešte minulý týždeň odsúdil ako „odporný“ čin a nariadil vyšetrovanie. Polícia už zadržala 13 osôb a 13 príslušníkov postavila mimo službu pre podozrenie, že vyčíňaniu davu sa prizerali bez toho, aby sa ho pokúsili zastaviť.

Veľkú časť účastníkov pondelňajšieho protestu tvorili členovia sekulárnej Afganskej strany solidarity. Mnohé z prítomných žien sa maskovali fotografiou doráňanej tváre Farchundy, ktorá sa objavila v sociálnych médiách. Niesli tiež transparent obviňujúci vládu z porušenia sľubov o vykorenení korupcie a nastolení práva zákona.

Upozornenie: Video nie je vhodné pre maloletých a citlivých ľudí
Video: Dav dobil afganskú ženu

https://www.youtube.com/watch?v=rtGX4c_RZdg

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ašraf Ghaní