V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi, nikto neprežil

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Havarovaný Airbus A320 spoločnosti Germanwings mal byť zaradený do prevádzky v roku 1991. Foto: SITA/AP

MARSEILLE 24. marca (WEBNOVINY) – Lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings so 144 ľuďmi a šiestimi členmi posádky na palube sa v utorok zrútilo na juhu Francúzska. Polícia, ktorá dorazila na miesto tragédie potvrdila, že nehodu nikto neprežil.

Trosky sú vo výške 2000 metrov

Stroj Airbus A320 letel zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu a havaroval vo francúzskych Alpách. Podľa internetovej databázy airfleets.net bolo havarované lietadlo zaradené do premávky pred 24 rokmi.

Obrazom: Havária lietadla spoločnosti Germanwings

Spoločnosť Germanwings je dcérskou spoločnosťou nemeckej Lufthansy. Lietadlo začalo klesať už minútu po dosiahnutí stanovenej letovej hladiny a následne osem minút strácalo výšku. Riaditeľ Thomas Winkelmann tak potvrdil informácie zverejnené nemeckými médiami, podľa ktorých nešťastiu predchádzalo pozvoľné klesanie.

Podľa oficiálnych zdrojov je medzi obeťami 67 občanov Nemecka vrátane 16 stredoškolákov a dvoch operných spevákov. Na zozname cestujúcich figurujú aj desiatky Španielov, dvaja Austrálčania a po jednej osobe z Holandska, Turecka či Dánska. Japonská vláda vyhlásila, že v havarovanom lietadle sa pravdepodobne nachádzali aj dvaja občania Japonska.

VŠETKO O HAVÁRII LIETADLA VO FRANCÚZSKU

Winkelmann novinárov na tlačovej konferencii v Kolíne informoval, že lietadlo smerujúce z Barcelony do Düsseldorfu zmizlo z francúzskych radarov o 10:53, keď sa nachádzalo vo výške okolo 6000 stôp (1830 metrov).

Lietadlo nízkonákladovej leteckej spoločnosti Germanwings
Foto: SITA/AP

Winkelmann zároveň vyjadril sústrasť rodinám a priateľom obetí. Lietadlo mali rutinne skontrolovať technici v pondelok v Düsseldorfe. „Posledná veľká kontrola lietadla bola vykonaná v roku 2013 podľa obvyklého plánu,“ informovalo vedenie spoločnosti. Pre príbuzných obetí zriadili špeciálnu linku.

Britský server DailyMail citoval svedka, podľa ktorého bolo počuť explóziu a krátko po nej sa na nebi prehnali stíhačky. Internetová verzia nemeckého denníka Spiegel v súvislosti s nehodou zverejnila údaje z monitorovacieho portálu Flightradar24.com, podľa ktorých strmosť klesania počas posledných minút letu zodpovedala „štandardom nalietavania na pristátie“.

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet predtým oznámil, že trosky lietadla našli v odľahlej časti južných francúzskych Álp ležiacej v asi dvojtisícovej nadmorskej výške, takže vzhľadom na odľahlosť daného miesta sa očakáva „extrémne zdĺhavá a extrémne zložitá“ záchranná operácia.

MAP: #Germanwings flight 9525 crashes in southern #France. (via @NewDay) pic.twitter.com/OY51IiTO7D— Anthony Morrison (@THETonyMorrison) 24. Březen 2015

Lokalizovali čiernu skrinku

Pohotovostné zložky zasahujúce na mieste havárie už lokalizovali jednu z takzvaných čiernych skriniek a v priebehu niekoľkých hodín by ju mali odovzdať vyšetrovateľom. O náleze informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, ktorý vycestoval do regiónu na juhovýchode krajiny, kde sa udalosť odohrala.

Hovorca francúzskeho úradu civilného letectva medzitým poprel správy, podľa ktorých posádka lietadla krátko pred nárazom vyslala núdzový signál. Stav núdze podľa neho vyhlásilo stredisko riadenia letov, a to na základe straty rádiového spojenia a zaznamenaného klesania.

Na miesto dopadu v odľahlej horskej oblasti ležiacej približne 150 kilometrov severovýchodne od Marseille vyslali šiestich vyšetrovateľov špecializovaného vládneho úradu pre letecké nehody.

Väčšina obetí boli Nemci

Na miesto nešťastia pri obci Méolans-Revels záchranárov prevážali helikoptéry. Francúzsky prezident Francoise Hollande na brífingu uviedol, že oblasť, v ktorej lietadlo havarovalo, nebola obývaná. Na palube boli podľa neho Nemci, Španieli a Turci. „Je to tragédia na našom území,“ povedal Hollande.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová oznámila, že vycestuje na miesto tragédie. „V stredu na miesto nehody vycestujem, aby som si vytvorila vlastný obraz a porozprávala sa s miestnymi predstaviteľmi,“ povedala Merkelová pre agentúru Reuters.

Playback of flight #4U9525 with speed and altitude graph is available on https://t.co/FHoX6q0GHt pic.twitter.com/amfKBbdeok— Flightradar24 (@flightradar24) 24. Březen 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela Merkelová
Firmy a inštitúcie Germanwings