Vyšetrovatelia majú nahrávku z kokpitu havarovaného Airbusu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Stroj Airbus A320 letel zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu a havaroval vo francúzskych Alpách vo výške asi 2000 metrov. (24. marec 2015) Foto: SITA/AP

MARSEILLE 25. marca (WEBNOVINY) – Vo francúzskych Alpách v stredu pokračovalo pátranie po obetiach a troskách havarovaného Airbusu A320 nízkonakladovej spoločnosti Germanwings. Pátraciu akciu na noc opäť prerušili a bude pokračovať vo štvrtok. Objavenie tiel bude podľa úradov trvať najmenej týždeň.

Stroj v utorok letel zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu a zrútil sa vo výške 2000 metrov. Trosky sú rozstrúsené na dvoch kilometroch štvorcových. Nehodu neprežilo 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Ide o najtragickejšiu leteckú nehodu vo Francúzsku za posledné desaťročia.

Obrazom: Havária lietadla spoločnosti Germanwings

Pátranie komplikuje počasie

Do akcie sú zapojené stovky policajtov a záchranárov. Centrom celej pátracej akcie sa stala dedinka Seyne-les-Alpes, kam v stredu popoludní pricestovali nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a španielsky premiér Mariano Rajoy. Trojica poďakovala zasahujúcim záchranárom, pričom v pláne je aj spoločný smútočný obrad za účasti rodín niektorých z obetí. Merkelová si s Hollandom ešte predtým z vrtuľníka pozreli miesto pádu stroja.

https://www.youtube.com/watch?v=LXO1fR6mva8

Hovorca francúzskeho ministerstva vnútra Pierre-Henry Brandet v utorok oznámil, že trosky lietadla našli v odľahlej časti južných francúzskych Álp, takže vzhľadom na odľahlosť daného miesta sa očakáva „extrémne zdĺhavá a extrémne zložitá“ záchranná operácia.

Majú záznam z čiernej skrinky

Pátracie tímy už našli jednu čiernu skrinku z havarovaného Airbusu. O náleze ešte v utorok informoval francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve, podľa ktorého bolo zariadenie poškodené.

Francúzsky úrad pre leteckú bezpečnosť (BEA) v stredu informoval, že vyšetrovateľom sa podarilo extrahovať obsah prvej čiernej skrinky obsahujúcej nahrávku hlasovej komunikácie v kokpite. Denník New York Times uviedol, že jeden z pilotov počas letu opustil kokpit a nebol schopný sa doň vrátiť. Odvoláva na údajný obsah nahrávky z nájdeného zvukového záznamníka. Podľa citovaného vyjadrenia jedného z vyšetrovateľov „ten chlap vonku jemne klope na dvere a nedostáva žiadnu odpoveď.“ „Potom búcha na dvere silnejšie a stále nič. Nie je vôbec žiadna odpoveď. Môžete počuť, ako sa snaží dvere vyvaliť,“ uviedol nemenovaný zdroj.

Prezident Hollande počas stredajšej návštevy miesta nešťastia uviedol, že sa našla aj druhá čierna skrinka. Tieto informácie sa napokon nepotvrdili. Podľa vyjadrení francúzskeho ministra dopravy Alaina Vidaliesa pre rozhlasovú stanicu Europe 1 zatiaľ nie je úplne vylúčená žiadna z možných príčin havárie, z toho, čo je v súčasnosti známe, je však „hypotéza o narušiteľovi alebo útoku nepravdepodobná.“

Čierna skrinka
Foto: SITA/ AP

Upresnili národnosť obetí

Pracovníci Germanwings a materských aerolínií Lufthansa na celom svete si obete nehody v stredu uctili minútou ticha presne o 10:53, teda v čase, keď sa prerušilo spojenie s havarovaným strojom. Spoločnosť v stredu oznámila, že medzi obeťami je 72 Nemcov, 35 Španielov ako aj občania viacerých ďalších krajín, zoznam však naďalej aktualizujú.

Riaditeľ Thomas Winkelmann pred novinármi v Kolíne, kde má dopravca svoje sídlo, ďalšie osoby na palube identifikoval ako dvoch Argentínčanov, rovnaký počet Američanov, Austrálčanov, Iráncov a Venezuelčanov, ako aj po jednom občanovi, Dánska, Holandska, Japonska, Kolumbie, Mexika a Izraela. Germanwings predtým informovali o 67 Nemcoch na palube, zatiaľ čo španielska vláda v stredu oznámila, že podľa zoznamu cestujúcich a výpovedí rodinných príslušníkov bolo v lietadle 49 Španielov.

Polícia v Barcelone, odkiaľ stroj letel, už odobrala príbuzným vzorky DNA, aby pomohla pri identifikovaní obetí. Britský minister zahraničných vecí Philip Hammond medzitým vyhlásil, že v airbuse boli najmenej traja Briti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Angela MerkelováFrançois HollandeMariano RajoyPhilip Hammond
Firmy a inštitúcie GermanwingsWBN