Saudská Arábia čelí kritike pre nálety proti povstalcom

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stíhačka
Foto: SITA/AP

WASHINGTON/ADEN 26. marca (WEBNOVINY) – Egyptské bezpečnostné orgány potvrdili, že armáda v spolupráci so Saudskou Arábiou pripravuje pozemnú operáciu v Jemene voči tamojším šiitským povstalcom. Podľa zdrojov americkej agentúry AP vstúpia sily do Jemenu zo saudskoarabského územia a po Červenom a Arabskom mori.

Počet vojakov ani podpora zo strany ďalších krajín známa nie je. Jasný nie je ani začiatok operácie, ktorej deklarovaným cieľom je oslabiť pozície povstalcov známych ako Hautíovci a dostať ich k rokovaciemu stolu.

Saudská Arábia začala ešte v noci zo stredy na štvrtok uskutočňovať proti povstalcom v Jemene nálety. Predstavitelia bezpečnostných zložiek v Jemene informovali, že terčom útokov sú vojenské zariadenia v rukách tamojších šiitských povstalcov.

Hádí opustil krajinu

Sunnitské kráľovstvo oznámilo začiatok vojenskej ofenzívy v Jemene po tom, ako sa takzvaní Hautíovci priblížili k prístavu Aden na juhu krajiny, ktorý bol posledným útočiskom zosadeného prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího. Zmocnili sa pritom miestneho letiska a vypísali odmenu za dolapenie Hádího. Ten vo štvrtok opustil územie svojej vlasti a pricestoval do Saudskej Arábie. Podľa tamojších zdrojov sa v sobotu zúčastní na stretnutí lídrov arabských krajín v Saudskej Arábii.

O začiatku leteckých operácií informoval saudskoarabský veľvyslanec v USA Ádil al-Džubajr, pričom obvinil povstalcov, ktorých podľa rozšíreného názoru podporuje iránsky šiitský režim, že „vždy volili cestuj násilia“.

USA priame vojenské aktivity popreli

Sunnitská Saudská Arábia podľa neho „urobí čokoľvek, čo bude nutné“ na ochranu jemenského obyvateľstva a „legitímnej vlády“. Panarabská televízna stanica al-Arabíja so saudskoarabskými vlastníkmi uviedla, že Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá podľa nej poskytli aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

Spojené štáty, ktoré podobne ako Saudská Arábia podporujú Hádího, popreli priamu účasť na ofenzíve, potvrdili však vojenskú a spravodajskú spoluprácu s Rijádom. Prezident USA Barack Obama v tejto súvislosti vydal nariadenie oprávňujúce na poskytovanie logistickej a spravodajskej podpory Saudskej Arábii.

Jedným z terčov útokov bolo údajne letisko v jemenskom hlavnom meste Saná, ktoré Hautíovci kontrolujú od septembra. Miestna povstalecká televízia informovala o desiatkach mŕtvych civilistov, zatiaľ čo jeden z vodcov povstaleckého hnutia varoval pred „ďalekosiahlou vojnou“.

Iránske štátne médiá uviedli, že „pri agresii podporovanej USA zahynuli mnohí občania Jemenu“. Odvysielali tiež zábery zachytávajúce spôsobené škody ako aj mŕtvych a zranených ľudí. Irán popiera, že by poskytoval Hautíovcom peniaze a výcvik, ako tvrdia niektorí západní a jemenskí predstavitelia.

Do boja sa zapája ďalších deväť krajín

Saudskoarabská vláda medzitým vyhlásila, že do vojenských operácií v Jemene sa zapája ďalších deväť krajín, medzi ktorými však USA nie sú. Vojenská intervencia v Jemene mala byť témou zasadnutia ministrov zahraničných vecí Ligy arabských štátov, ktoré sa koná vo štvrtok a piatok v egyptskom Šarm aš-Šajchu.

Jordánska vláda potvrdila, že krajina sa so svojím vojenským letectvom pripojila k operácii vedenej Saudskou Arábiou. „Rozhodnutie je v súlade s podporou legitímnej vlády v Jemene, jeho bezpečnosti a stability… Bezpečnosť Jemenu a Perzského zálivu predstavuje (pre Jordánsko) najvyšší strategický záujem,“ uviedol pre agentúru Reuters oficiálny zdroj z prostredia jordánskej vlády.

Británia zásah proti povstalcom víta

Britská vláda vo štvrtok privítala rozhodnutie Saudskej Arábie zakročiť vojensky proti povstalcom v susednom Jemene. Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí Londýn vníma najnovší postup jemenských šiitských militantov ako znamenie, že pohŕdajú snahami o politické riešenie krízy v krajine.

„Podporujeme saudskoarabskú vojenskú intervenciu v Jemene po žiadosti prezidenta Hádího o pomoc všetkými prostriedkami a opatreniami ochrániť Jemen a odraziť agresiu Hautíovcov,“ uviedol rezort.

„Posledné kroky Hautíovcov a rozpínanie do Adenu a Taizzu sú ďalším znamením ich pohŕdania politickým procesom. V konečnom dôsledku musí byť riešenie krízy politické,“ vyhlásila britská diplomacia.

Mogheriniová vojenskú intervenciu odsúdila

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vo štvrtok vyhlásila, že vojenská intervencia nie je riešením konfliktu v Jemene, pričom krajiny regiónu vyzvala k zodpovednému správaniu.

„Som presvedčená, že vojenská akcia nie je riešením,“ uviedla Mogheriniová. „V tejto kritickej chvíli by všetci miestni aktéri mali konať zodpovedne a konštruktívne, aby čo najskôr vytvorili podmienky, potrebné na návrat k rokovaniam,“ dodala.

Saudskoarabská akcia v Jemene je podľa Sýrie zjavná agresia

Sýrska štátna agentúra uviedla, že vojenská operácia v Jemene je akt „zjavnej agresie“. „Bojové lietadlá saudskoarabskej rodiny začali v Jemene zjavnú agresiu,“ napísala vo štvrtok agentúra SANA.

Sýrska vláda na čele s prezidentom Baššárom al-Asadom je spojencom Iránu, ktorý je zasa spojený s Hautíovcami, jemenskými povstalcami bojujúcimi proti Američanmi podporovanému prezidentovi Abd Rabbuovi Mansúrovi Hádímu. Saudská Arábia a ostatné krajiny Perzského zálivu podporujú aj povstanie proti al-Asadovi v Sýrii.

Vojna v Sýrii už trvá piaty rok a krajina je miestom rivality medzi Saudskou Arábiou a Iránom. Konflikt, ktorý sa začal v marci 2011 demonštráciou proti režimu autoritárneho prezidenta, nabral aj náboženskú dimenziu, pretože v ňom stoja proti sebe sunniti a šiiti. Irán, na čele ktorého sú šiitskí moslimovia, vojensky a finančne podporuje sýrsku vládu na čele s prezidentom, ktorí patrí k Alavitom, moslimskej náboženskej skupine patriacej do šiitskej vetvy islamu.

Iránom podporovaná šiitská libanonská skupina Hizballáh tiež bojuje po boku sýrskej armády proti sunnitmi dominovaným povstalcom podporovaným Saudskou Arábiou. V povstaní v Sýrii však teraz dominujú džihádistické skupiny.

Irán žiada o okamžité zastavenie vojenskej operácie

Irán požiadal o okamžité zastavenie vojenskej operácie proti šiitským povstalcom v Jemene, ktorú vedie Saudská Arábia. Krajina zároveň uviedla, že vynaloží všetko potrebné úsilie na to, aby pomohla vyriešiť vyhrotenú jemenskú situáciu.

„Nálety vedené Saudskou Arábiou ohrozujú jemenskú suverenitu a mali by okamžite prestať,“ uviedol iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf, ktorý práve rokuje so svetovými mocnosťami v švajčiarskom meste Lausanne ohľadom jadrového programu krajiny. Minister dodal, že Irán vynaloží všetko úsilie na to, aby pomohol vyriešiť situáciu v Jemene.

Ešte skôr vo štvrtok iránska kancelária ministerstva zahraničných vecí z Teheránu vyhlásila, že si želá okamžité zastavenie vojenskej agresie a náletov proti Jemenu a jeho obyvateľom. „Vojenské akcie v Jemene, ktorý čelí vnútroštátnej kríze… v budúcnosti skomplikujú situáciu a budú brániť v snahách o urovnanie konfliktu mierovou cestou,“ uviedla hovorkyňa ministra Marzía Afkhamová. Intervenciu v Jemene označila za „nebezpečný krok“, ktorou krajiny porušujú jeho štátnu suverenitu, a ktorá podľa nej „bude viesť k rozšíreniu terorizmu a extrémizmu na Blízkom Východe“.

Irán vo štvrtok zároveň poprel obvinenie niektorých Západných krajín a tiež Jemenu, že sa podieľa na finančnej dotácii a výcviku šiitských povstalcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Barack ObamaFederica MogheriniováMohammad Džavád Zaríf