Tragédia Airbusu nebola nehoda, kopilot havaroval úmyselne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Havarovaný Airbus A320 spoločnosti Germanwings mal byť zaradený do prevádzky v roku 1991. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. marca (WEBNOVINY) – Dva dni po leteckom nešťastí vo francúzskych Alpách sa verejnosť dozvedá nové informácie o dôvodoch pádu lietadla nízkonákladovej spoločnosti Germanwings, ktoré letelo zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu.

Kopilot havaroval úmyselne, vyhlásila francúzska prokuratúra

Podľa vyšetrovateľov 28-ročný kopilot Andreas Lubitz havaroval s lietadlom úmyselne, v stredu to vyhlásila prokuratúra v Marseille. Potvrdili sa tak informácie amerického denníka The New York Times, ktorý priniesol informáciu, že jeden z pilotov nemeckého lietadla počas letu opustil kokpit a nebol schopný sa doň vrátiť. Denník sa odvolával na analýzu nahrávky z čiernej skrinky havarovaného Airbusu.

Prokurátor Brice Robin uviedol, že na zázname počuť v posledných minútach pred nárazom búchanie na dvere a zvuk varovných signálov. Kopilot podľa neho dvere odmietol otvoriť „dobrovoľne“ a jeho dýchanie bolo až do konca normálne. „Neznel tak, že by mal napríklad problémy so srdcom. V kokpite bolo absolútne ticho,“ potvrdil Robin. Podľa záznamu prichádzali výkriky pasažierov až na poslednú chvíľu pred dopadom.

Obrazom: Havária lietadla spoločnosti Germanwings

Tragická nehoda nemá dočinenia s terorizmom

Robin odmietol spájať tragickú nehodu vo francúzskych Alpách s terorizmom. „Nie je žiadny dôvod, aby sa uvažovalo o teroristickom útoku,“ povedal. Na otázku, či si myslí, že išlo o samovraždu prokurátor reagoval: „Nenazýval by som to samovraždou. Ľudia, ktorí sa rozhodnú spáchať samovraždu, to väčšinou urobia osamote.“

Generálny riaditeľ spoločnosti Lufthansa je šokovaný vyhlásením francúzskeho štátneho zástupcu, že kopilot úmyselne spôsobil pád lietadla, ktorý zabil všetkých ľudí na palube.

Čierna skrinka
Foto: SITA/ AP

Carsten Spohr na štvrtkovej tlačovej konferencii v nemeckom Kolíne nad Rýnom, že Lufthansa si „svojich zamestnancov vyberá veľmi opatrne“. Spohr tvrdil, že nemá ani tušenie prečo by kopilot s lietadlom havaroval. Obaja piloti absolvovali ročné lekárske vyšetrenie, ktorého súčasťou však nie sú psychologické testy.

Lufthansa preverí výcvik pilotov

Lufthansa bude spolupracovať s úradmi a skupinou zastrešujúcou pilotov s cieľom preveriť ich výcvik a výberové postupy. „Máme všetku dôveru v tento výcvikový proces, ktorý bol skúšaný a testovaný desaťročia, avšak pozrieme sa na to, čo by sa dalo spraviť lepšie pri výberoch a výcvikoch,“ uviedol Spohr.

Podľa jeho slov to Lufthansa prediskutuje s expertmi z vlastnej spoločnosti, z národného výskumného centra pre letectvo a vesmír DLR, ministerstva dopravy ako aj zväzu pilotov Vereinigung Cockpit.

Lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Germanwings havarovalo v utorok vo francúzskych Alpách. Na Palube Airbusu A320 bolo dokopy 150 ľudí, z toho 144 cestujúcich a šesťčlenná posádka. Nikto haváriu neprežil. Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andreas Lubitz
Firmy a inštitúcie GermanwingsWBN