Autobus na Ukrajine narazil na mínu, Rusi poslali konvoj

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Východ Ukrajiny je pod paľbou, ľudia sú v úkrytoch
Najmenej traja ľudia prišli v utorok o život a 15 bolo zranených pri raketovom útoku na východoukrajinské mesto Kramatorsk, Ukrajina, 10. Feb., 2015. Foto: SITA/AP

KYJEV 26. marca (WEBNOVINY) – Najmenej štyria ľudia zahynuli a asi 19 bolo zranených, keď autobus, v ktorom sa viezli, narazil na mínu na východe Ukrajiny. Vo štvrtok o tom informovalo ministerstvo vnútra Doneckého regiónu s tým, že incident sa stal v stredu večer. Autobus išiel z mesta Artemivsk do Horlivky a šofér sa chcel vyhnúť vládnemu kontrolnému stanovišťu.

Všetko o situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Šoféra zadržala polícia

Cez mínu prešiel na prašnej ceste, ktorou vojenské stanovište pri vládou ovládanom Artemivsku obchádzal. Zranených, z ktorých sú traja vo vážnom stave, previezli do nemocnice. Autobus bol skoro úplne zničený. Šofér autobusu vyviazol bez zranení a polícia ho zadržala. Po výbuchu míny povstalci údajne začali miesto nehody ostreľovať, čo sťažilo záchranné práce.

Veľké časti východnej Ukrajiny sú pokryté mínami nastraženými počas konfliktu medzi proruskými separatistami a vládnymi silami, ktorý sa začal v apríli minulého roku. O život prišlo už viac než šesťtisíc ľudí. Od 15. februára je v platnosti prímerie, násilnosti však úplne neprestali.

Rusi poslali na východ krajiny ďalšiu pomoc

Rusko poslalo do Donbasu ďalší veľký konvoj vezúci údajnú humanitárnu pomoc. Informovala o tom tlačová agentúra TASS. Celkovo má ísť o asi 140 kamiónov vezúcich 1 600 ton nákladu. Podľa Moskvy ide najmä semená pre poľné práce a hranice s Donbasom konvoj prekročil vo štvrtok ráno, uviedla ukrajinská agentúra UNIAN. Ruské tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Ukrajina obviňuje Rusko, že pod zámienkou humanitárnej pomoci dodáva proruským povstalcom v Donecku a Luhansku zbrane, muníciu či palivo, čo však Moskva odmieta. Od augusta ide už o 22. ruský takýto konvoj pomoci, čo Kyjev kritizuje ako narúšanie svojej suverenity.

Vzhľadom na vulgaritu a nekorektnosť mnohých príspevkov k tejto téme nie je možné k článku pridávať komentáre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia