Saudská Arábia pokračuje v náletoch, zaútočila na mesto Saná

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Gripen
Švédska strana ponúka Slovensku prenájom stíhačiek. Foto: Ilustračné, SITA/ AP

DUBAJ 27. marca (WEBNOVINY) – Bojové lietadlá vojenskej koalície vedenej Saudskou Arábiou uskutočnili v piatok ráno nálety na jemenské hlavné mesto Saná, ovládané šiitskými povstalcami Hautíovcami. Pokračuje tak rozsiahla ofenzíva, ktorú začala Saudská Arábia proti povstalcom ešte v noci zo stredy na štvrtok.

Piatkové nálety zasiahli oblasť v blízkosti prezidentského sídla a takmer aj vojenský objekt, v ktorom povstalci skladujú rakety. V skorých ranných hodinách koalícia cielila aj na viacero armádnych objektov južne od mesta, ktoré sú v správe Hautíovcov, spojencov bývalého prezidenta krajiny Alího Abdalláha Sáliha.

Hádího donútili k úteku

Okrem hlavného mesta v piatok jej nálety zasiahli aj dve oblasti v povstalcami držanej provincii Sáda na severe krajiny. Pričom pri zásahu trhoviska Kataf al-Boká zahynulo alebo sa zranilo asi 15 ľudí.

Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Hautíovci sú spojencami exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha, ktorý musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politické reformy v najchudobnejšej arabskej krajine.

Hautíovci sa v uplynulých dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Hádího.

Nasadili stovky lietadiel

Saudská Arábia v noci zo stredy na štvrtok začala proti šiitským povstalcom uskutočňovať nálety. Panarabská televízna stanica al-Arabíja včera uviedla, že Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky.

Lietadlá podľa nej poskytli do bojov proti povstalcom aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

Pakistan si nie je istý, či útoky podporí

Pakistan sa nerozhodol, či vojensky podporí vojenskú koalíciu na čele so Saudskou Arábiou pri intervencii v Jemene, povedal v piatok pakistanský minister obrany Chavádža Muhammad Ásif, no ubezpečil o inej podpore Rijádu. „V otázke účasti na tejto vojne sme neurobili žiadne rozhodnutie. Nič sme nesľúbili. Nesľúbili sme žiadnu vojenskú podporu saudskoarabskej koalícii v Jemene,“ povedal minister v parlamente.

Úrad pakistanského premiéra Naváza Šarífa vo štvrtok oznámil, že „akékoľvek ohrozenie Saudskej Arábie vyvolá silnú odozvu z Islamabadu“. Pakistan, keď militantní sunniti útočia na šiitskú menšinu, dlhé roky sužuje sektárske násilie.

Maroko sa pridá

Maroko sa pripojí k vojenskej koalícii vedenej Saudskou Arábiou proti šiitským povstalcom v Jemene. Správu uviedlo v piatok marocké ministerstvo zahraničia, ktoré svoju podporu vojenskej intervencie v krajine zdôvodnilo zámerom „brániť legitimitu“ zásahu.

Na tieto účely plánuje využiť svoje armádne sily, ktoré sú v súčasnosti rozmiestnené na území Spojených arabských emirátov. Správu o tom, že krajina už poskytla koalícii bojové lietadlá, ktorú vo štvrtok publikovala panarabská televízna stanica al-Arabíja, však ministerstvo nepotvrdilo.

Maroko disponuje stíhačkami typu F-16. Tie sú rozmiestnené na území Spojených arabských emirátov od doby, keď sa krajina rozhodla pripojiť k náletom koalície proti militantnej organizácii Islamský štát (IŠ) v Iraku a Sýrii. Krajina je spolu s Egyptom jedným z najbližších spojencov Rady pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC) na území Severnej Afriky.

Chcú sa vyhnúť vojne v zastúpení

Britský minister zahraničia Philip Hammond v piatok uviedol, že Saudská Arábia cítila potrebu intervenovať v Jemene, aby zabránila Iránom podporovanému režimu prevziať kontrolu nad krajinou, s ktorou hraničí na juhu.

„Saudských Arabov veľmi zamestnáva myšlienka Iránom podporovaného režimu v Jemene,“ povedal minister novinárom počas svojej návštevy Washingtonu. Nemôžu sa podľa neho zmieriť s touto myšlienkou, preto sa cítili nútení zasiahnuť takýmto spôsobom. „Vieme o iránskej podpore Hautíovcov a všetci sa chceme vyhnúť tomu, aby sa z toho nestala vojna v zastúpení,“ dodal Hammond.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Philip Hammond