Piloti podávajú pre únik informácií o Airbuse žalobu

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Foto: SITA/AP

PARÍŽ 27. marca (WEBNOVINY) – Popredný zväz francúzskych dopravných pilotov v piatok oznámil rozhodnutie podať žalobu týkajúcu sa únikov informácií z vyšetrovania utorňajšej havárie lietadla Germanwings na juhovýchode Francúzska.

Podľa vyjadrenia Guillauma Schmida z Národného syndikátu dopravných pilotov (SNPL) pre agentúru AP iniciatíva poukazuje na porušenie francúzskeho práva, ktoré prikazuje udržiavanie informácií o vyšetrovaní v tajnosti dovtedy, kým nie je uzavreté. Žaloba nemenuje údajného páchateľa a jeho určenie tak v súlade s francúzskymi zákonmi ponechávajú na vyšetrovateľov.

Po tom, ako sa na verejnosť dostali podrobnosti o posledných minútach letu nemeckého airbusu, francúzska prokuratúra vo štvrtok potvrdila, že zvukový záznam z kokpitu nasvedčuje úmyselnému spôsobeniu havárie druhým pilotom. Európskych kolegov pritom rozhnevala skutočnosť, že informácie sa objavili najskôr v médiách.

Obrazom: Havária lietadla spoločnosti Germanwings

Ich konfederácia European Cockpit Association vyjadrila nad únikmi znepokojenie a vyzvala na pokračovanie vyšetrovania pred vyslovením konečných záverov. Predstavu, že havária bola úmyselným činom, vo vyhlásení označila za „šokujúcu“.

Airbus nemeckých nízkonákladových aerolínií Germanwings, ktorý smeroval z Barcelony do Düsseldorfu, narazil do zeme po niekoľkominútovom klesaní z bežnej letovej výšky, pričom zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky. Udalosť predstavuje najtragickejšiu leteckú katastrofu vo Francúzsku za posledné desaťročia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Germanwings