Islamisti zaútočili na hotel v Somálsku, 14 ľudí zomrelo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Útok na hotel v somálskom hlavnom meste Mogadišo
Útok islamských militantov zo skupiny aš-Šabáb na hotelový komplex si vyžiadal 14 obetí a najmenej 20 zranených. Mogadišo, 27. marec 2015. Foto: SITA/AP

MOGADIŠO 28. marca (WEBNOVINY) – Útok na obľúbený hotel v centre hlavného mesta Somálska Mogadišo si vyžiadal 14 obetí. Informoval o tom s konečnou platnosťou minister pre informácie Muhamad Abdi. Militanti z extrémistickej skupiny aš-Šabáb vtrhli do budovy v piatok a ostali tam zabarikádovaní viac než 12 hodín.

Obrazom: Následky útoku extrémistov zo skupiny aš-Šabáb

Prestrelky s vládnymi silami však medzičasom už skončili a bezpečnostní agenti obsadili celú budovu. V hoteli Maka al-Mukaram sa v čase útoku nachádzali aj predstavitelia somálskej vlády a diplomati.

Policajný dôstojník Farah Aden povedal, že medzi mŕtvymi sú civilisti, hoteloví strážnici, vládni vojaci ako aj somálsky veľvyslanec pri OSN. Najmenej 20 ľudí utrpelo zranenia. Hovorca aš-Šabábu Abd Asís Abú Musáb pre agentúru Reuters potvrdil, že za útokom stojí jeho skupina. Zároveň pohrozil ďalšími útokmi.

Somálsko sa od roku 1991 zmieta v občianskej vojne. Milície aš-Šabáb kontrolovali roky veľké časti hlavného mesta Mogadišo ako aj rozsiahle oblasti stredu a juhu krajiny. S podporou etiópskych a kenských jednotiek sa prechodnej vláde v roku 2011 podarilo militantov z hlavného mesta ako aj väčšinu iných veľkých miest vyhnať. Extrémisti však napriek tomu naďalej pokračujú v útokoch v Mogadišu ako aj v susednej Keni.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Aš-Šabáb