Češky unesené v Pakistane sú po dvoch rokoch na slobode

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Oslobodené Češky Antonie Chrástecká a Hana Humpálová
Fotografia Antonie Chrásteckej a Hany Humpálovej po ich prepustení z pakistanského zajatia na Twitteri charitatívnej organizácie IHH. Foto: Twitter

Veľkú zásluhu na ich oslobodení má turecká charitatívna organizácia IHH, ktorá s ozbrojencami dva mesiace vyjednávala. „Môžem potvrdiť, že sa ráno vrátili späť do Českej republiky. Za to, že sú späť so svojimi rodinami, vďačia humanitárnej akcii, realizovanej tureckou neziskovou organizáciou IHH – Insani Yardim Vakfi,“ uviedol premiér Členovia jeho vlády doplnili, že Česko má a ponúkne dievčatám odborníkov, ktorí im pomôžu s návratom do bežného života.

Humpálová a Chrástecká sa na jar 2013 vydali na cestu do Indie, kde chceli pobudnúť dva mesiace. Do Indie však nedocestovali. V Pakistane ich neznámi ozbrojenci uniesli aj napriek tomu, že cestovali s ozbrojeným strážcom. „Bolo to veľmi ťažké. Po prvýkrát v živote sme videli zbrane a ozbrojencov. Stále nevieme, prečo nás uniesli. Strieľalo sa tam a vybuchovali tam bomby. Ale časom sme si na to zvykli,“ popísala zajatie podľa tureckej agentúry Humpálová.

Na verejnosti sa potom objavili dve videá, na ktorých hovoria obe unesené. Za ich oslobodenie požadovali ozbrojenci prepustenie pakistanskej neurologičky Áfije Siddikíovej. Tá sa po štúdiu v USA vrátila do Pakistanu a začala pracovať pre al-Kájdu. V USA ju zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Antonie ChrásteckáBohuslav SobotkaHana Humpalová
Firmy a inštitúcie WBN