Lubitz možno pád Airbusu plánoval, zo slov expriateľky mrazí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Andreas Lubitz
Andreas Lubitz (na fotografii) mával podľa jeho expriateľky nočné mory a kričal, že 'havarujeme.' Foto: SITA/AP

BERLÍN 28. marca (WEBNOVINY) – Kopilot spoločnosti Germanwings podozrivý z úmyselného havarovania lietadla vo francúzskych Alpách v minulosti povedal, že raz bude každý poznať jeho meno.

V rozhovore pre nemecký denník Bild to uviedla expriateľka Andreasa Lubitza, ktorej sa zveril aj so svojou liečbou na psychiatrii. „Jedného dňa spravím niečo, čo zmení celý systém a každý bude poznať a pamätať si moje meno,“ citovala Lubitza 26-ročná letuška, ktorá s ním lietala minulý rok päť mesiacov.

Podľa vlastných slov bola „veľmi šokovaná“, keď sa dozvedela o tragédii. Ak Lubitz havaroval s lietadlom úmyselne, spravil tak podľa jej názoru preto, „lebo chápal, že pre jeho zdravotné problémy bude jeho veľký sen o práci kapitána a pilota diaľkových letov v Lufthanse prakticky nemožný.“

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Francúzska prokuratúra vo štvrtok na základe zvukového záznamu vyjadrila presvedčenie, že Lubitz počas utorňajšieho letu z Barcelony do Düsseldorfu vymkol kolegu mimo pilotnej kabíny a s lietadlom niekoľko minút klesal, až kým nenarazilo do horského úbočia na juhovýchode Francúzska.

Pri udalosti zahynulo všetkých 144 cestujúcich a šesť členov posádky vrátane Lubitza. Prokuratúra následne informovala o nájdení dôkazov, podľa ktorých 27-ročný Lubitz pred zamestnávateľom skrýval bližšie nešpecifikované zdravotné problémy. Medzi dôkazmi mal byť aj roztrhaný lístok o práceneschopnosti vypísaný na deň nehody.

Jeho expriateľka pre Bild povedala, že sa v ním rozišla, „pretože bolo stále jasnejšie, že má problém.“ V noci mával podľa nej tiež nočné mory a kričal, že „havarujeme.“ Jeho kolega z leteckej školy pre stanicu BBC navyše uviedol, že Lubitz oblasť Álp, kde lietadlo spadlo, poznal. S rodičmi tam dovolenkoval v neďalekom leteckom klube. Nemecké médiá v uplynulých dňoch opakovane informovali, že trpel psychickými problémami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Andreas Lubitz
Firmy a inštitúcie Germanwings