Video: Na príchod amerického konvoja čakali tisíce Čechov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Americký konvoj
Foto: print screen Youtube.com

PRAHA 29. marca (WEBNOVINY) – Americký vojenský konvoj dorazil do Česka za obrovského záujmu ľudí. Ako prvá sa objavila časť, ktorá prešla cez hraničný priechod v Náchode. Druhá dorazila časť idúca cez Bohumín. Tú však na ďalšej ceste pribrzdila technická porucha jedného z vozidiel Stryker. Posledný prúd mal doraziť do Harrachova s oneskorením.

Na hraničný priechod v Náchode dorazilo prvých desať amerických vojenských vozidiel vrátane obrnencov Stryker krátko po desiatej hodine. Najprv na nich čakali hlavne novinári, neskôr sa objavili i priaznivci a potom niekoľko odporcov s transparentmi, že USA sú najväčšími svetovými agresormi či s prianím, aby ČR ostala radšej neutrálna.

Video: Česi vítajú americký vojenský konvoj

https://www.youtube.com/watch?v=fBjahOXg0zQ

Strong partnership, strong alliance: Best guarantors of stability, security, & peace. #DragoonRide #NATO pic.twitter.com/6ERvyD6QsZ— Andrew Schapiro (@AndySchapiro) 29. Březen 2015

Priaznivci prevládajú

„Toto sú prvé protesty, s ktorými sme sa stretli,“ povedal MF DNES dôstojník John Wollaston. Priaznivci však prevládajú. Okolo cesty v Náchode ich boli stovky. Američanov vítali a fotili si ich.

Prvá časť kolóny z Náchoda už došla do kasární v Pardubiciach, kde budú nocovať. Bohumínský prúd mieri do Vyškova, kde prvé vozidlá po tretej vítali tri až štyri tisícky ľudí. V Harrachove ľudia na príjazd kolóny stále čakajú.

Cez Česko prejde okolo 500 príšlušníkov americkej armády

Celá armádna kolóna je rozdelená do troch prúdov a tie ešte na ďalšie tri časti. Je tomu tak preto, aby čo najmenej zaťažili dopravu. V rámci operácie nesúcej názov Dragoon Ride cez ČR prejde okolo päťsto príslušníkov americkej armády so 115 kusmi techniky.

Jednotlivé prúdy sa spoja v pondelok v Prahe, kde si ľudia v utorok budú môcť pozrieť ich techniku. V stredu ráno bude kolóna pokračovať a cez hraničný priechod Rozvadov opustí republiku, informuje portál iDNES.cz.

Ubytování v Pardubicích. Od 16:00 si zatím lidé prohlížejí techniku pic.twitter.com/vlg2wSoDWb— Ministerstvo obrany (@ObranaTweetuje) 29. Březen 2015

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať