Arabi sa dohodli na vytvorení armády, Putin im poslal list

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Putina v Srbsku prijali s poctami
Ruský prezident Vladimir Putin sa v srbskom Belehrade zúčastnil na oslavách 70. výročia oslobodenia srbského hlavného mesta spod nacistickej okupácie sovietskou armádou. Foto: SITA/ AP

ŠARM AŠ-ŠAJCH 29. marca (WEBNOVINY) – Saudská Arábia obvinila v nedeľu ruského prezidenta Vladimira Putina z pokrytectva. Saudskoarabský minister zahraničia princ Saúd al-Fajsál na arabskom summite povedal, že Putin nemá čo vyjadrovať podporu Blízkemu východu, keďže prispieva k nestabilite podporou sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada. Vyjadril sa tak po tom, čo Putin poslal list arabským lídrom zhromaždeným v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

„Podporujeme arabské snahy o lepšiu budúcnosť a vyriešenie všetkých problémov, ktorým arabský svet čelí, prostredníctvom mierových prostriedkov, bez akéhokoľvek vonkajšieho zasahovania,“ uviedol Putin v liste. Jeho slová vyvolali okamžitý ostrý slovný útok princa Saúda.

„Hovorí o problémoch na Blízkom východe, ako keby Rusko samo tieto problémy neovplyvňovalo,“ povedal na summite hneď potom, ako tam Putinov list dočítali.

Vzťahy medzi Saudskou Arábiou a Ruskom ochladli pre ruskú podporu režimu al-Asada, s ktorým Rijád nesúhlasí. Občianska vojna medzi al-Asadovými silami a povstalcami si počas uplynulých štyroch rokov vyžiadala už viac než 200 000 obetí na životoch.

Summit Ligy arabských štátov v Egypte sa cez víkend zaoberal konfliktami v regióne vrátane Sýrie, Jemenu či Líbye. Arabi sa dohodli na vytvorení jednotnej armády, ktorá má pomôcť čeliť regionálnym hrozbám.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin