K troskám Airbusu budujú cestu, našli desiatky DNA obetí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
V Alpách sa zrútil Airbus so 150 ľuďmi na palube
Na mieste havárie Airbusu 320 pracujú špeciálne záchranné tímy. Foto: SITA/ AP

PARÍŽ 30. marca (WEBNOVINY) – Francúzski vyšetrovatelia v záujme rýchlejšej identifikácie desiatok obetí minulotýždňového zrútenia nemeckého lietadla v Alpách veria v skoré dokončenie novej cesty, ktorá by v horskej oblasti umožnila priamy prístup do extrémne náročného terénu.

Prístup k miestu tragédie je možný iba pomocou helikoptér alebo peši, pričom cesta po strmých svahoch trvá takmer hodinu. Záchrannej akcii navyše nepraje ani počasie, ktoré obmedzuje lietanie vrtuľníkom. Prístup k miestu je tak zatiaľ nemožný aj pre pozostalých obetí ubytovaných v Marseille.

Obrazom: Havária Airbusu A320 vo francúzskych Alpách

Podarilo sa nájsť desiatky vzoriek DNA obetí

V okolí miesta nešťastia tak pracujú ťažké stroje vrátane buldozérov s cieľom sprístupniť miesto v najbližších dňoch a uľahčiť tak prácu desiatkam policajtom a vojakom pri hľadaní telesných pozostatkov obetí. Tým sa doteraz podarilo identifikovať takmer 80 vzoriek DNA a nájsť stovky ľudských pozostatkov.

Popreli však správy nemeckých médií, že by identifikovali pozostatky kopilota Andreasa Lubitza, informuje stanica BBC. Záznam zvuku z čiernej skrinky naznačuje, že s lietadlom havaroval úmyselne. Druhú čiernu skrinku sa stále nepodarilo nájsť. Lufthansa, pod ktorú Germanwings patrí, medzitým ponúkla rodinám okamžité vyplatenie odškodného 50-tisíc eur v rámci predbežnej pomoci.

Lubitz trpel psychickými problémami

Lietadlo spoločnosti Germanwings sa v utorok narazilo do vysokohorského úbočia Álp na juhovýchode Francúzska. Na palube stroja Airbus A320 smerujúceho zo španielskej Barcelony do nemeckého Düsseldorfu bolo 150 ľudí, z ktorých nehodu nik neprežil.

Podľa francúzskou prokuratúrou zverejnených údajov z takzvanej čiernej skrinky bol v čase nárazu lietadla v kokpite iba kopilot, pričom hlavný pilot sa niekoľko minút neúspešne pokúšal o návrat do kabíny.

Vyšetrovatelia preto považujú za hlavnú príčinu pádu zámerné konanie kopilota, ktorý trpel psychickými problémami.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Germanwings